Oštar start
0

KOLUMNA / Premijer liga BiH: Čekanje koje postaje opasno po zdravlje

Piše: Bakir Tiro
Počeli smo odbrojavati sate do starta devetog izdanja Premijer lige BiH, a niko i ne pomišlja da priča o tome ko bi mogao biti prvak, niti ko bi mogao ispasti.

Nova sezona nogometne / fudbalske Premijer lige BiH deveti će put, od kada se elitni rang takmičenja u BiH igra u ovom formatu, startati narednog vikenda. Devetu sezonu ćemo zaredom gledati utakmice čiji će akteri biti "Željezničar", "Sarajevo", "Zrinjski", "Sloboda", "Čelik", "Širok Brijeg" i "Leotar", klubovi koji nikada od njenog premijernog izdanja u sezoni 2002/2003, nisu napuštali Premijer ligu BiH.

Već nam se smučilo

Uvijek smo do sada Premijer ligu nekako iščekivali s posebnim nestrpljenjem i ushićenjem i skoro uvijek se teško razočarali. Nekada nakon dva, nekada nakon pet, a znalo je biti i "dobrih sezona" kada bi razočaranje stiglo tek negdje oko desetog kola. Ova deveto iščekivanje, čini se, nije kao što su ranija bila. Jer, još nije ni počelo, a već nam se smučilo!

Prvo su nam nogometnu / fudbalsku A-reprezentaciju u prijateljskim utakmicama isprašili Šveđani (u Stockholmu, 2:4), pa onda i Nijemci (u Frankfurtu, 1:4). Tri od četiriju klubova su nam već eliminisani iz Evrope ("Željezničar", "Borac" i "Široki Brijeg"). Ostao je još "Zrinjski".

Taman nekako prije nego su nam klubovi listom počeli ispadati iz Evrope, klocevi u Nogometnom / Fudbalskom savezu BiH su demonstrirali toliki nivo bezobrazluka i nebrige za naš fudbal / nogomet, da se čovjek zapita, pa je l' moguće da je sa ovim istim likovima bh. nogometno / fudbalsko prvenstvo preživjelo od te davane sezone 2002/2003?!

Ti isti klocevi su bez imalo stida i brige za bh. fudbal / nogomet poručili FIFA-i i UEFA-i da svoj Statut okače mačku o rep i onda pojeli sve što im je došlo pod ruku. FIFA i UEFA još nam zbog toga nisu uzele mjeru. Kažu, ako je više i njima vjerovati, u oktobru će odlučiti šta će s nama.

Da l' da kolje ili da se hvali

Ono što je najgore, kako se početak sezone približava, iščekivanje postaje sve tmurnije i zloslutnije. Negdje u Hercegovini ovih dana "Sarajevo" i "Olimpik" su u prijateljskoj utakmici tako zakrvili, da se utakmica nije ni završila. I svi uporno tvrde da se igrala samo prijateljska!

Samo dan, dva kasnije, u Fojnici, utakmica nije ni počela. "Navijač" "Željezničara" s nožem (?!) u rukama upao je na teren prije (opet prijateljskog) duela "Sarajeva" i "Željezničara"! Da li s namjerom da nekoga zakolje ili čisto onako da se fudbalerima obje ekipe pohvali svojom "britkom sabljom", niko sa sigurnošću ne zna i ne umije da objasni.

Hoeness nas je dokrajčio

Posljednju nadu da devetu sezonu Premijer lige BiH dočekamo u iole veselom rapoloženju ubio nam je Dieter Hoeness, glavni menadžer "Wolfsburga". Niti će Džeko u "Juventus", niti će Misimović u "Atletico Madrid", niti ćemo ih gledati u eurotakmičenjima.

Počeli smo odbrojavati sate, a niko i ne pomišlja da priča o tome ko bi mogao biti prvak, niti ko bi mogao ispasti, što je bila uobičajena priča uoči svake dosadašnje od osam odigranih sezona nogometne / fudbalske Premijer lige BiH.

Iščekivanje devetog izdanja Premijer lige BiH postaje sve nelagodinije i opasnije po zdravlje. Samo neka počne. Makar se ništa od onoga o čemu smo pričali u iščekivanju ne ponovilo!