Nogomet
0

Premijer liga BiH, 24. kolo: Posušje - Željezničar 2:3

NINA
Nogometaši Posušja doživjeli su danas prvi poraz na domaćem terenu ove sezone. Bolji od njih bili su igrači Željezničara koji su pobijedili sa 3:2 i osvojili tri vrlo važna boda koja ih ostavljaju u igri za drugo mjesto.

U idućem kolu “plavi” će imati priliku da u gradskom derbiju sa Sarajevom izbore drugo mjesto.

Petnaestak minuta trebalo je igračima Posušja i Željezničara da se zagriju i razigraju. Gosti su poveli iz prve prave prilike. Almir Gredić iskoristio je nesmotrenu pogrešku Matešana i Barišića, te s desetak metara neobranjivo pogađa donji lijevi ugao Bašićevog gola.

Radost gostiju trajala je vrlo kratko jer već u idućem napadu domaćini vraćaju stvari na početak. Iz ne baš obećavajuće situacije Ilić postiže pogodak. Šutirao je s osamnaest metara, udarac nije bio niti precizan niti jak, ali je lopta bila klizava, te je golmanu Željezničara, Miroslavu Kružiku ispala iz ruku i završila u mreži.

Čim su Sarajlije krenule s centra, domaći igrači im uzimaju loptu, Jefftin sjajno šutira s 30 metara, a vratar Kružik se dobrom odbranom donekle iskupio za pogrešku kod prvog pogotka.

U 27. minuti Posušje dolazi u vodstvo. Nakon slobodnog udarca za Željezničar koji je izveo Agić, domaći su krenuli u kontru, Jagić ulazi u šesnaesterac gostiju, šutira iskosa s desne strane, a lopta se odbija od jednog igrača Željezničara i vara vratara Kružika.

Novo uzbuđenje uslijedilo je tek u 42. minuti kada je Muharemović s pet metara šutirao loptu glavom, ali je Bašić dobro odbranio.

Početkom drugog poluvremena Željezničar dolazi do izjednačenja. U 48. minuti nakon kornera koji izvodi Agić, Vuksanović prebacuje loptu do Muharemovića, koji glavom šalje loptu preko istrčalog Bašića.

U 58. minuti “plavi” dolaze u vodstvo. Domaći igrači su petljali po šesnaestercu, Vuksanović dolazi do lopte, šutira sa 16 metara, a lopta se odbija od jednog domaćeg igrača i vara golmana Bašića.

Posušaci su nakon primljenog pogotka počeli igrati ofanzivnije. Tako u 65. minuti bilježimo priliku Jefftona koji s desetak metara glavom šutira prema praznom golu, a lopta odlazi nekoliko centimetara pokraj stative. Posljednju priliku na utakmici propustio je Denis Ljuta kada je u 85. minuti iz blizine promašio prazan gol. U idućem kolu Posušje ide na teško gostovanju u Banju Luku, dok Željezničar igra gradski derbi sa Sarajevom.

''Prvo poluvrijeme moglo je zadovoljiti sve gledatelja, ali razočaran sam drugim poluvremenom. Željezničar je bio bolji i zasluženo je pobijedio'', kazao je Igor Jelavić, trener Posušja.

''Poslije solidnog ulaska u utakmicu dozvolili smo sebi luksuz da primimo dva pogotka. U nastavku smo smogli snage i preokrenuli rezultat'', komentirao je Milomir Odović, trener Željezničara.

POSUŠJE – Stadion Mokri Dolac. Gledatelja: 600. Glavni sudac: Duško Pekija (Prijedor). Pomoćnici: Aleksandar Gajić (Banja Luka), Sead Dedić (Novi Travnik). Delegat: Jovan Erletić.

Strijelci: 0:1 – Gredić (15.), 1:1 – Ilić (17.), 2:1 – Jagić (27.), 2:2 – Muharemović (48.), 2:3 – Vuksanović (58.).

POSUŠJE: Bašić 5, Tomić 5,5 (od 79. Zeljko), Matešan 6, Barišić 6,5, Hurić 5,5, Topić 5,5, Papić 5,5, Jeffton 6, Ljuta 5,5, Ilić 6 (od 68. Martinović), Jagić 6,5. ŽELJEZNIČAR: Kružik 5,5, Gredić 6(od 85. Alihodžić), Joldić 6,5, Mulalić 6, Kajtaz 6,5, Agić 6,5, Vuksanović 7, Raščić 6 (od 56. Zeba), Biščević 6,5 (od 76. Karić), Muharemović 6,5, Hadžić 6,5.

Žuti kartoni: Jeffton, Barišić (Posušje), Vuksanović (Željezničar).

Igrač utakmice: Sretko Vuksanović.