Nogomet
0

Premiership: Tottenham i Chelsea bez pobjednika

Totalsport
Londonski derbi bez pobjednika (Foto: AFP)
Londonski derbi bez pobjednika (Foto: AFP)
Odigrana je i posljednja utakmica 17. kola engleskog nogometnog prvenstva. U londonskom derbiju na White Hart Laneu Tottenham i Chelsea podijelili su bodove odigravši 1-1.

Oba su gola postignuta u prvom poluvremenu. Poveo je domaći Tottenham golom Emmnuela Adebayora u 8. minuti. Gareth Bale sjajno je probio lijevi bok, a njegovo ubacivanje u sredinu sjajno je pratio togoanski napadač koji je ispred Johna Terryja samo podmetnuo nogu i zabio svoj deveti ovosezonski premierligaški gol.

Na izjednačenje se nije čekalo dugo. Chelsea je uzvratio iz slične akcije. Didier Drogba je na lijevoj strani izbacio Ashleyja Colea koji je sjajnim ubacivanjem praktički pogodio u nogu Daniela Sturridgea usamljenog ispred gola. Sturridge je tako stigao također do svog devetog ovosezonskog gola, a zanimljivo je kako je barem gol ili asistenciju upisao u šest uzastopnih premierligaških susreta.

U ostatku susreta mreže se više nisu tresle, a valja reći da je bolje prilike stvorio Chelsea. Tako je već u 29. minuti Drogba topovski ljevicom uzdrmao prečku, dok je dvije stopostotne prilike promašio Brazilac Ramires. Prvo mu je u 54. minuti golman Spursa Brad Friedel odbranio "zicer" u situaciji jedan na jedan, a potom je u 87. glavom neometan s nekih pet metara pucao kraj gola. Tottenham je blizu golu bio u 85. minuti kada su dvije velike prilike propustili Sandro i William Gallas, ali možda i najveću priliku za tri boda imao je Adebayor u drugoj minuti sudijske nadoknade, ali je njegov udarac kojim je već savladao Petra Čecha zaustavio John Terry.

Ovim rezultatom Tottenham je sačuvao svoje treće mjesto na tabeli s dva boda više od četvrtoplasiranog Chelseaja i utakmicom manje.

Premiership, 17. kolo:

Tottenham - Chelsea 1-1 (Adebayor 8 / Sturridge 23)