Nogomet
11

Premiership: Arsenal preokrenuo protiv Stoke Cityja, 18 golova na četiri utakmice

Piše: O. T.
Foto: EPA
Foto: EPA
U 15. kolu Premiershipa Arsenal je na svom Emiratesu rezultatom 3:1 nakon preokreta savladao Stoke City. Engleski klubovi su danas posebno raspoloženi pošto je na četiri utakmice u terminu od 16:00 sati postignuto 18 golova, a računajući i sudar Watforda i Evertona (3:2), koji je odigran u terminu od 13:30 sati, na pet utakmica viđena su 23 gola.

Arsenal je barem za kratko zauzeo prvo mjesto tabele gdje će i ostati ako Chelsea sutra na domaćem terenu izgubi od West Bromwich Albiona, Ovo je treća uzastopna ligaška pobjeda Topnika koji već 14 utakmica u Premiershipu ne znaju za poraz.

Iako je poražen, Stoke može biti prezadovoljan svojim učinkom u posljednjim mečevima, jer je danas upisao tek drugi poraz u posljednjih 10 ligaških mečeva pri čemu je pet puta slavio.

Stoke je poveo u 29. minuti nakon što je iz penala siguran bio Adam. Prethodno je Xhaka faulirao Allena, a igrači Stokea su smatrali da je igrača Arsenala tom prilikom zaslužio crveni karton pošto se služio laktom.

Topnici su uspjeli izjednačiti do kraja poluvremena, tačnije u 42. minuti kada na asistenciju Bellerina pogađa Walcott. To je bio njegov sedmi ligaški gol u ovoj sezoni, ukupno 100. u klupskoj karijeri, odnosno 50. na Emiratesu.

Pobjedu Arsenala potvrdili su Ozil koji je u 50. minuti elegantnim udarcem glavom matirao Granta i Iwobi koji je pogodio u 75. minuti za konačnih 3:1.

Jako važnu pobjedu upisao je Swansea koji je na svom terenu golovima Sigurdssona (50' penal) i Llorentea (54' i 80') savladao Sunderland (3:0). Ovo je druga pobjeda Swanseaja u posljednje tri ligaške utakmice, odnosno drugi poraz Sunderlanda u posljednjih pet ligaških utakmica u kojima je upisao tri pobjede koliko ih zapravo i ima u ovoj sezoni Premiershipa.

Domaću pobjedu upisao je i Burnley koji je slavio protiv Borunemoutha (3:2). Hendrick (13'), Ward (16') i Boyd (75') pogađali su za domaći tim, dok su golove za Bournemouth postigli Afobe (45+2') i Daniels (90+1').

Šest golova viđeno je u sudaru Hull Cityja i Crystal Palacea (3:3) na stadionu KC. Za domaćina su pogađali Snodgrass (27'), Diomande (72') i Livermore (78'), a strijelci za Palace bili su Benteke (52'), Zaha (70') i rezervista Cambell (89').

Tabela: