Nogomet
30

Premierliga: Pobjeda Manchester Cityja protiv Swanseaja, Džeko igrao od prve minute

Piše: D. B.
Edin Džeko (Foto: AFP)
(Foto: AFP)
U 20. kolu engleske Premierlige Manchester City je gostovao kod Swanseaja. Građani su zasluženo pobijedili rezultatom 3:2 i barem privremeno preuzeli prvo mjesto na tabeli.

Manchester City je opasno zaprijetio već u 3. minuti i to preko bh. reprezentativca Edina Džeke, no, popularni Dijamant je šutirao pored gola. Tri minute kasnije je uslijedila prva velika prilika za domaće, ali je Wilfried nakon snažnog šuta pogodio stativu.

Građani su poveli u 14. minuti golom Fernandinha, koji je pogodio s vrha šesnaesterca. Isti je igrač šutirao u 20. minuti, ali ovog puta njegov udarac nije bio precizan.

Domaći su potom imali dvije prilike za izjednačenje, Shelvey je šutirao pored gola, a De Guzmanov šut je odbranio Hart. Velika šansa za gol Swanseaja se ukazala u 27. minuti, ali se Canas loše snašao, pa je lopta završila pored gola. Nakon nekoliko prilika za domaće, dobro je na drugoj strani šutirao Džeko, no, gola nije bilo. Dijamant je u 38. minuti dobio žuti karton.

Igrala se 40. minuta kada je sjajno šutirao Zabaleta, međutim, lopta je završila pored gola. Četiri minute kasnije na drugoj strani je također snažan ali i neprecizan šut uputio Wilfried. Ipak, u sudijskoj nadoknadi je nakon ubačaja uspio postići pogodak glavom i izjednačiti rezultat na 1:1. Tim rezultatom je završeno prvo poluvrijeme.

U nastavku utakmice je prvu priliku imao igrač Cityja Kolarov, koji je šutirao neprecizno. U 51. minuti je snažno šutirao Negredo ka golu Swanseaja, ali je njegov udarac odbranio golman Tremmel. Sedam minuta kasnije je Džeko bio u duelu s Tremmelom, lopta je došla do Yaye Tourea, koji ju je majstorski pospremio u mrežu za novo vodstvo Manchester Cityja.

Strijelac prvog gola za City, Fernandinho, ponovo je šutirao s distance, no, lopta je otišla pored gola.

Treći gol za City djelo je Kolarova, koji je nakon sjajne solo akcije postigao lijep pogodak u 66. minuti utakmice.

U 72. minuti utakmice je ponajbolji pojedinac Swanseaja, Wilfried, lijepo prevario odbranu Cityja i šutirao ka golu, a Hart je odbranio njegov udarac. Više sreće nije imao ni njegov saigrač Williams nekoliko trenutaka kasnije.

Udarac Daviesa u 80. minuti nije bio opasan po Harta. Svoj drugi gol na ovoj utakmici postigao je Wilfried u 91. minuti i tako postavio konačan rezultat.

Manchester City je pobijedio ekipu Swanseaja u gostima rezultatom 3:2 i tako barem privremeno preuzeo prvo mjesto na tabeli od ekipe Arsenala.

Premierliga, 20. kolo:

Swansea – Mancester City 2-3 (Bony 45+2, 90+1 / Fernandinho 14, Toure 58, Kolarov 66)

Redoslijed: 1. Manchester City 44 (20 utakmica), 2. Arsenal 42 (-1), 3. Chelsea 40 (-1), 4. Everton 37 (-1), 5. Liverpool 36 (-1)...