Nogomet
0

Premierliga: Novi poraz Uniteda, Cardiff i Fulham ispali iz Premierlige

Totalsport
Foto: AFP
Foto: AFP
Poznata su prva dva kluba koja neće igrati u Premierligi sljedeće sezone. Porazima u pretposljednjem 37. kolu Cardiff i Fulham izgubili su svaku nadu u borbi za ostanak i sljedeće sezone takmičit će se u Championshipu.

Pobjeda Sunderlanda na Old Traffordu usmjerila je Fulham i Cardiff prema izlaznim vratima Premierlige. Ekipa Gustava Poyeta potvrdila je sjajnu formu i u Manchesteru gdje je minimalno slavila 1-0 čime je Ryan Giggs doživio prvi poraz u svojoj menadžerskoj karijeri.

Prvi put nakon 1974. godine Manchester United je upisao čak sedam poraza na Old Traffordu u jednoj sezoni, a sedmi mu je nanio Sunderland zahvaljujući pogotku Šveđanina Sebastiana Larssona u 30. minuti. Larsson je lijepim udarcem savladao De Geu i izazvao erupciju oduševljenja kod gostujućih navijača i Sunderland je ovom pobjedom značajno popravio šanse u borbi za opstanak. U drugom poluvremenu gosti su mogli i povećati prednost, međutim u dva navrata United je spašavao okvir gola.

Fulham je razočarano napustio gostovanje kod Stokea izgubivši 4:1. Gosti su očajnički trebali sva tri boda kako bi u posljednjem kolu ostali u igri, međutim upisali su visok poraz. Odemwingie (39.), Arnautović (54.) i Assaidi (73.) doveli su tim našeg reprezentativnog golmana Asmira Begovića do visoke prednosti prije završnice susreta i gosti su više osluškivali što se događa na Old Traffordu gdje su se nadali preokretu Uniteda. Kieran Richardson im je vratio nadu smanjivši na 3:1 u 80. minuti, no dvije minute kasnije Walters je vratio na tri gola prednosti.

U društvu Fulhama u rang niže ide Cardiff koji je također visoko poražen i to s 3-0 protiv Newcastlea. Shola Ameobi doveo je domaćina u vodstvo u 18. minuti da bi Loic Remy povisio na 2-0. U sudijskoj nadoknadi konačnih 3-0 postavio je Steven Taylor, prvi engleski igrač koji je zabio za Newcastle još od kraja 2012. godine.

Southampton je slavio u gostima kod Swanseaja 1-0 pogotkom Lamberta u trećoj minuti sudijske nadoknade dok je Aston Villa savladala Hull s 3-1 uz dva pogotka Weimanna i jedan Westwooda. Jedini strijelac za goste bio je Bowery kojem je upisan autogol nakon što je skrenuo udarac Roseniora.

Premierliga, 37. kolo:

West Ham - Tottenham 2-0 (Kane 27-ag, Downing 44) Aston Villa - Hull 3-1 (Westwood 1, Weimann 41, 45 / Bowery 28-ag) Manchester United - Sunderland 0-1 (Larsson 30) Newcastle - Cardiff 3-0 (Ameobi 18, Remy 88, Taylor 91) Stoke - Fulham 4-1 (Odemwingie 39, Arnautović 54, Assaidi 73, Walters 82 / Richardson 80) Swansea - Southampton 0-1 (Lambert 93)