Nogomet
94

Premierliga: Manchester City pobijedio Stoke, nevjerovatan promašaj Edina Džeke

Piše: D. B.
U 27. kolu engleske Premierlige Manchester City je ugostio ekipu Stokea. Bio je to direktan okršaj bh. reprezentativaca Edina Džeke, napadača Građana, i Asmira Begovića, golmana Stokea. Uspješniji je bio Džekin tim, koji je pobijedio rezultatom 1:0.

Prvu priliku na utakmici imali su gosti u 4. minuti, šutirao je Adam, a Hart je sjajno odbranio. Dvije minute kasnije su uzvratili domaći preko Fernandinha, ali se istakao Begović i odbranio njegov udarac. Nakon kornera je pokušao udarcem glavom Džeko, no, lopta je otišla preko gola.

Igrala se 21. minuta kada se Adam našao u velikoj prilici za gol, ali je Hart ponovo odbranio. Nekoliko minuta kasnije je akciju na drugoj strani šutem završio Fernandinho, koji ipak nije namučio Begovića. U 40. minuti se ukazala nova prilika za domaće, a upropastio ju je Yaya Toure šutem visoko iznad gola. Građani su opasno zaprijetili i u finišu prvog poluvremena preko Fernandinha, čiji je šut bez problema odbranio sjajni Begović. Prvo poluvrijeme je završeno rezultatom 0:0.

Na otvaranju drugog poluvremena je iznad gola šutirao Džeko. City je opsijedao gol Stokea, ali se čvrsta odbrana i golman Begović nisu dali prevariti. U 61. minuti je šutirao Nasri, a Stokeova odbrana je pravovremeno intervenisala i blokirala njegov pokušaj. Tri minute kasnije je čvrsta gostujuća odbrana blokirala i Silvin šut. Begović je potom u 68. minuti odbranio Jovetićev udarac.

Otpor Stokea je u 71. minuti konačno slomljen, a stijelac vodećeg gola za Manchester City bio je Toure.

Sjajnu priliku je četiri minute kasnije propustio Džeko nakon asistencije Tourea. Naš reprezentativac se spetljao, zbog čega nije uspio poslati loptu u prazan gol. To je iskoristio odbrambeni igrač Stokea, koji je ispucao loptu.

Potom se Begović istakao u 77 minuti, kada je odbranio snažan šut Javija Garcije. Yaya Toure je u 88. minuti mogao do svog drugog gola na ovoj utakmici, ali je njegov sjajan šut izblokirala odbrana Stokea. Posljednju priliku na utakmici je propustio Ireland u 92. minuti. Susret je završen rezultatom 1:0 u korist Cityja.