Nogomet
12

Premierliga: Lukaku hat-trickom donio pobjedu Evertonu nad Sunderlandom

Piše: D. B.
U posljednjoj utakmici 4. kola engleske Premierlige Sunderland je ugostio Everton, a gosti su pobijedili rezultatom 3:0.

U prvom poluvremenu utakmice između Sunderlanda i Evertona viđena je po jedna ozbiljna prilika na obje strane. Jermain Defoe je u 10. minuti nakon centaršuta pokušao savladati golmana Evertona Stekelenburga s peterca, ali je lopta nakon njegovog udarca završila iznad prečke.

Tri minute kasnije su zaprijetili i gosti, Lukaku je nakon centaršuta pokušao glavom, no, sjajnom reakcijom se istakao golman domaćih Pickford. Lopta je završila u korneru, koji Sunderlandu nije donio ništa dobro. U nastavku prvog poluvremena izglednih prilika nije bilo, pa se na odmor otišlo pri rezultatu 0:0.

U nastavku utakmice zatresla se mreža Sunderlanda, a strijelac za Everton bio je Lukaku. Napadač gostiju je gol postigao glavom nakon asistencije Gueyea. Mogao je Lukaku do drugog gola četiri minute kasnije, primio je loptu u šesnaestercu, no, ovog puta je golman domaćih Pickard intervenisao i odbio loptu u stativu, nakon čega je otklonjena opasnost.

Ipak, Lukaku je bio nezaustavljiv u 68. minuti kada je udarcem glavom loptu poslao pod prečku gola Sunderlanda za 2:0.

Svoj hat-trick je Lukaku kompletirao u 71. minuti na asistenciju Mirallasa, a Everton je poveo 3:0.

Bio je to ujedno i konačan rezultat utakmice u kojoj su gosti zasluženo pobijedili i osvojili puni plijen.

Everton nakon četiri odigrana kola ima 10 bodova i treći je na tabeli, dok je Sunderland upisao treći poraz i trenutno je pretposljednji devetnaesti sa samo jednim bodom.

Tabela: