Nogomet
299

Premierliga: Edin Džeko pogodio mrežu Tottenhama, Građani pobijedili 5:1

Piše: D. B.
Edin Džeko
(Foto: EPA)
U 23. kolu engleske Premierlige sastali su se Tottenham i Manchester City. Građani su pobijedili rezultatom 5:1, a treći gol je djelo bh. reprezentativca Edina Džeke. Popularnog Dijamanta je s tribina bodrio bokser Adnan Ćatić.

Prvu veliku priliku za gol imali su gosti, Sergio Aguero je napravio solo akciju, ali je šutirao neprecizno. Druga prilika za Manchester City se ukazala u 11. minuti, kada se u šesnaestercu našao bh. reprezentativac Edin Džeko, no, Dijamant je šutirao preko gola. Ipak, Građani su poveli u 15. minuti, a Aguero je ovog puta pogodio. Minut kasnije se Džeko ponovo našao u prilici, koju nije iskoristio.

Manchester City je bio bolja ekipa na terenu, pa su Građani konstantno prijetili golmanu Tottenhama Hugu Llorisu. U 20. minuti je neprecizan bio Aguero, koji je opasno zaproijetio i tri minute kasnije, kada je lopta prošla malo iznad prečke gola Spursa. Džekin udarac iz 29. minute nije pronašao put do mreže Tottenhama. Jednu od veoma rijetkih prilika za domaće u 32. minuti je propustio Bentaleb. U finišu prvog poluvremena se ponovo povrijedio tek oporavljeni Aguero, kojeg je zamijenio crnogorski internacionalac Stevan Jovetić. Prvo poluvrijeme je završeno rezultatom 1:0 u korist Manchester Cityja.

U nastavku utakmice je City došao do drugog gola, u 51. minuti je iz penala pogodio Yaya Toure.

Treći gol je djelo našeg Edina Džeke, koji je savladao golmana Spursa u 54. minuti.

Na 3:1 je smanjio Etienne Capoue u 59. minuti utakmice.

Igrala se 65. minuta kada se Džeko namjestio i snažno šutirao ka golu Spursa, no, ovog puta nije pogodio.

Jovetić, koji je zamijenio Aguera, također se upisao na listu strijelaca. Pogodio je u 78. minuti i povisio vodstvo Građana na 4:1.

Šansu za svoj drugi pogodak na ovoj utakmici Džeko je propustio u 82. minuti. Ipak, Građani su postigli i peti gol. Dogodilo se to u 89. minuti, a strijelac je bio VIncent Kompany.

Utakmica je završena rezultatom 5:1 u korist Manchester Cityja, koji je trenutno na prvoj poziciji sa 53 boda.