Drogba i Garnett
0

"Premier liga je poput NBA lige"

Totalsport
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
Chelseajev napadač i nogometni reprezentativac Obale Slonovače Didier Drogba i zvijezda NBA tima Boston Celticsa Kevin Garnett veliki su fanovi jedan drugog.

Zgusnuti raspored utakmica i obaveza koje imaju 31-godišnji Drogba i dvije godine stariji Garnett u svojim klubovima, njihovu komunikaciju uglavnom svodi na SMS poruke.

Ali u vrijeme božićnih blagdana, koje su obojica proveli u pozitivnom ozračju što se tiče njihovih sredina, jer je Chelsea vodeći na tabeli Premiershipa, a Celticsi predvode kolonu u Istočnoj konferenciji NBA lige, pronašli su vremena za jedan "chat", koji je "prisluškivao" i londonski tabloid The Sun, te ih obojicu priupitao hoće li se njihove ekipe na kraju sezone okititi naslovom prvaka?

Kevin Garnett: Mislim da već znate odgovor na to pitanje. Obojica možemo reći da nas ne zanima ništa drugo osim titule. Vjerujem da će i Didier to potvrditi.

Didier Drogba: Potvrđujem. Za nas je to pravi izazov, trenutno smo vodeći tim u prvenstvu, a na vrhu želimo i okončati sezonu. Međutim, Lige prvaka je takmičenje u kojem ćemo dati svoj maksimum ove sezone u nastojanju da se dokopamo tog naslova. Mislim da je ovo naša sezona i da možemo uspjeti to učiniti!

KG: Mi igramo tri ili četiri utakmice sedmično, ali prošli vikend smo imali jedan dan slobodno, pa sam uhvatio vašu utakmicu.

DD: Kako se samo pripremate za tako veliki broj utakmica? Imate li osobne trenere ili fizioterapeute koji rade s vama? Toga, recimo, ima sve više u nogometu.

KG: Kada imamo slobodni dan, volim odraditi šuterski trening da mi ne otupi oštrica, ali moramo se i dosta odmarati, ići na masaže, osigurati da je tijelo spremno za dalje napore.

DD.: Prošle sezone imao si tešku povredu koljena. U kakvom si sada stanju?

KG: Sada sam 100% spreman. Bila mi je to prva operacija u karijeri, pa sam morao naučiti biti strpljiv. Ali, ovo je ipak moja petnaesta NBA sezona. Koliko dugo ti igraš?

DD: Cijeli život, ali kao profesionalac u nekom klubu od 18. ili 19. godine. Prvo sam bio u Francuskoj, a sada sam već šest sezona u Engleskoj. Povrede mi, bogme, nisu nepoznat pojam, imao sam ih dosta u karijeri. Pošle sezone me mučilo koljeno. Mi smo stalno u pogonu, utakmice su svaka tri dana, a onda preko ljeta imamo kvalifikacije s reprezentacijom. Nema odmora. Povrede te nauče strpljenju, a onda se možeš vratiti još jači.

KG: Istina, sve to igra ulogu. Ali mi u NBA ligi igramo osam ili devet mjeseci, a ostatak vremena ipak imamo slobodno. Koliko vi imate slobodnog vremena, možda samo dvije sedmice?

DD: Baš tako. Recimo, ovoga ljeta imamo Svjetsko prvenstvo, a nakon toga ću imati dvije sedmice slobodno. Kada sam prvi puta potpisao za Chelsea, imao sam samo 10 dana slobodnog vremena. Onda je počela sezona, povrijedio sam se, a ljudi su počeli pričati: ''Ovaj nije pravi, ovaj je ovakav ili onakav''.

KG: Glupost. Pa tijelo treba vrijeme za odmor. Kod nas u NBA ligi igrači čije ekipe nisu u odigravanju imaju šest mjeseci pauze. Možeš to uopće zamisliti?

DD: Da, svim sportašima treba ljetni odmor i oporavak. Kada ja ima dobru sezonu, to znači da sam imao mjesec dana preko ljeta za odmor, pa se mogu vratiti svjež i dobro se osjećati.

KG: Ma, vi nogometaši stalno igrate. Čak i egzibicijske utakmice. Kada sam te prvi puta upoznao, Chelsea je igrao neku prijateljsku utakmicu u Los Angelesu, a ja sam za vas navijao na tribinama u Chelseajevom dresu.

DD: Morat ću ti poslati novi dres!

KG: Ne treba, već sam nabavio. Imam i kapu od Chelseaja, šal. Zamisli, svaki put kada vas gledam na televiziji, uvijek sam sav u vašim navijačkim rekvizitima! U Celticsima imamo dosta navijača Chelseaja.

DD: Da, a u Londonu ima puno obožavatelja NBA lige, čak se i priča o mogućnosti za NBA klub iz Londona. Misliš da je to uopće moguće?

KG: To bi bilo baš cool. Proširilo bi NBA ligu na prisutnost u cijelom svijetu i otvorilo nam horizonte. Mislim da će zato jednog dana NBA liga imati klub u Londonu, jedan u Francuskoj, definitivno jedan u Španiji, možda čak i u Italiji. Onda bi stvarno imali svjetsku NBA ligu.

DD: Nego, što misliš, kako će Amerikanci proći protiv Engleza na nogometnom Svjetskom prvenstvu?

KG: Definitivno dolazim u Južnoafričku Republiku navijati za moju reprezentaciju. Ne znam koliko ćemo biti dobri, tek ćemo vidjeti. Šta ti misliš o američkom nogometu? Vjerojatno nam se smijete?

DD.: Ma kakvi, pa vi imate dosta dobrih igrača koji igraju u našem prvenstvu. Premiership je poput NBA lige. Recimo, košarkaši iz Francuske, ili Njemačke, ili Španije, svi najbolji žele otići u NBA ligu. U nogometu je isto tako. Svaki nogometaš želi igrati u Premiershipu.

KG: A kako će proći tvoja reprezentacija, Obala Slonovače, na Svjetskom prvenstvu?

DD: Bit će teško, ali dobro je što smo od zadnjeg Mundijala napredovali. Sada imamo puno igrača koji igraju u velikim evropskih klubovima i osvajaju velike trofeje. Čekaju nas teški protivnici kao što su Brazil i Portugal. No, igra se u Africi i mislim da možemo nešto napraviti.