Nogomet
2

Pregled pripremnih mečeva: Sarajevo superiorno, Čelik i Sloboda bez poraza

Klix.ba
Fudbaleri Sarajeva u Antalyji
Fudbaleri Sarajeva u Antalyji
Oko 40 dana prošlo je od prvih prozivki u klubovima BHT Premijer lige BiH. Prema vijestima koje dolaze iz bh. premijerligaša, svi rade naporno i vrijedno.

Treneri su zadovoljni učinjenim uz najave vedrijih proljeća u svim sredinama.

Vremenske prilike klubovima u BiH tokom zimskog perioda uglavnom ne idu na ruku, zbog čega ih većina tokom zime odlazi na druge destinacije. I hercegovački klubovi, koji za razliku od bosanskih imaju znatno povoljnije uslove, redovno se opredjeljuju za odlazak van granica BiH.

Četiri kluba u Antalyji

Popularna destinacija van Bosne i Hercegovine je turski grad Antalya. Tamo su se tokom ove zime pripremali Sarajevo, Zvijezda, Olimpic i Široki Brijeg. Sva četiri kluba odigrala su niz pripremnih utakmica nizom protiv inozemnih klubova.

Zvijezda se sudarila sa poljskim Gornik Leceznom (0:2), rumunskim CSMS Iasijem (2:0), japanskim Shonanom (2:0), te kazahstanskim Atyrauom (0:1). Uoči odlaska u Tursku, klub iz Gradačca s izuzetkom međusobnih trening utakmica nije igrao pripremne mečeve, što ne važi i za Sarajevo.

Sarajlije su pred polazak upisali poraz od Bosne u Visokom (1:2), ali su u Antalyji uslijedili trijumfi nad renomiranim protivnicima Metalistom iz Harkiva (1:0), Partizanom (1:0), rumunskim Temišvarom (1:0), kao i nad armenskim Shirakom (2:1).

Olimpic je porazio Zvijezdu iz Bijeljine (6:1) i Mladost iz Velike Obarske (2:1), uz remi sa Goraždem (0:0). U Antalyji Vukovi nisu uspjeli upisati trijumf. Poraženi su od slovačkog Zlate Moravcea (0:2) i ukrajinske Hoverle (0:1), a remizirali su sa japanskim Shononom (0:0).

Željezničar u Međugorju, Borac i Zrinjski u Istri

Široki je na turniru u Gabeli porazio Željezničar rezultatom 2:1, te GOŠK rezultatom 1:0. Potom su uslijedile dvije utakmice sa Cibalijom (1:1 i 4:0), uz tri pobjede, jedan remi i jedan poraz u Turskoj. Poraženi su redom kineski Changchun 1:0, kazahstanski Atyrau 1:0 i poljska Bytova 1:0. Protiv Odensea iz Danske je upisan remi 1:1, kao i jedini poraz na pripremama od Dunajske Strede rezultatom 0:1.

Osam pripremnih utakmica odigrao je aktuelni prvak Zrinjski iz Mostara. Plemići su ostvarili pet trijumfa, dva neriješena rezultata i jedan poraz. CFR Cluj iz Rumunije jedini je klub koji je porazio Zrinjski i to minimalnim rezultatom. Remi je upisan protiv slovenskog Zavrča 1:1, uz trijumfe nad Zadrom 2:0, Novigradom 2:1, mađarskim Gyrmotom 6:1, Umagom 7:1, Braniteljem 3:0, te Igmanom iz Konjica rezultatom 6:1. Zrinjski je osim u Mostaru trenirao u Međugorju i Novigradu.

U Međugorju je trenirao i Željezničar koji je ove godine odustao od odlaska u Istru. Plavi su pobijedili Slogu Ljubuški 2:0, Travnik 4:1 i GOŠK rezultatom 3:2, uz remije sa Hajdukom 1:1, Veležom 1:1, Cibalijom 0:0 i Slobodom 2:2.

Za razliku od Željezničara drugu etapu priprema u Istri je odradio tim banjalučkog Borca. Prethodno su Banjalučani kod kuće porazili Krupu rezultatom 1:0. Meč protiv Novog Pazara u Istri prekinut je desetak minuta prije kraja pri rezultatu 0:0. Jedini trijumf upisan je protiv slovenskog Triglava rezultatom 1:0, a jedini remi protiv Ilirije rezultatom 1:1. Poraze Borcu nanijeli su mađarski Gyrmot 0:1 i slovenski Zavrč rezultatom 1:2.

Velež na stalnoj destinaciji

Na stalnu zimsku destinaciju – crnogorski gradić Bar putovali su fudbaleri Veleža. Rođeni su prije odlaska remizirali sa Željezničarom 1:1, uz trijumfe nad Leotarom 4:0 i GOŠK-om u Gabeli rezultatom 2:1. U Crnoj Gori Mostarci su porazili Mornar u dva navrata 3:0 i 2:1, te OFK Petrovac rezultatom 2:0. Mostarci su minimalnim rezultatom poraženi od Lovćena i Bokelja uz remi bez pogodaka sa Jedinstvom iz Bijelog Polja.

U pet dosadašnjih pripremnih utakmica gorčinu poraza nije osjetio tim zeničkog Čelika. Zeničani su porazili Budućnost iz Banovića 1:0, Rudar iz Kaknja 3:1 i Goražde 1:0, uz remije protiv Mladosti iz Doboj-Kaknja 2:2 i Sloge iz Ljubuškog 0:0.

Osim u Tuzli Sloboda se sa izmijenjenim sastavom i novim trenerom Husrefom Musemićem pripremala u Međugorju. Tuzlaci su redom porazili Igman iz Konjica 4:1, Čapljinu 6:0, te Bratstvo iz Gračanice rezultatom 4:1. Remiji su upisani u mečevima protiv GOŠK-a 1:1 i Budućnosti iz Banovića 0:0.

U Istri se pripremao i Vitez koji je također tokom zime znatno osnažio igrački kadar. Izabranici Ante Mišea poraženi su od Slaven Belupa 1:2 i Istre 1:2, trijumfi su upisani protiv Maribora 2:0 i Metalleghea 2:0, uz remije protiv Mladosti iz Doboj-Kaknja 0:0 i Hrvatskog Dragovoljca rezultatom 1:1.

Mladost Velika Obarska će u nastavku priprema u Makarskoj igrati protiv Rudara iz Kaknja, Zmaja iz Makarske i Drine. Do sada je jedan od davljenika izgubio od Donjeg Srema rezultatom 2:0. Dva remija bez primljenog i postignutog pogotka upisala je Drina, i to protiv Mačve, odnosno Donjeg Srema.

U Crnoj Gori osim Veleža pripremao se i Radnik iz Bijeljine. Tamo su dva puta poraženi od Sutjeske iz Nikšića, u oba navrata rezultatom 2:0, dok je prethodno upisan remi sa Grbaljom rezultatom 1:1. Prije odlaska u Crnu Goru Radnik je u Šapcu porazio Mačvu rezultatom 3:0.

Po jednu pobjedu, remi i poraz zabilježio je i tim Travnika. Travničani su rezultatom 1:0 porazili Rudar iz Kaknja, remizirali su sa Mladosti iz Doboj Kaknja 0:0, uz poraz od Bratstva iz Gračanice minimalnim rezultatom.

Jedan jedini susret Slavija je odigrala u Makarskoj, gdje je zabilježen poraz od Imotskog rezultatom 1:0.