Nogomet
701

Predstavljen Mehmed Janjoš: Najljepše je vratiti se kući, ja sam vojnik FK Sarajevo

Piše: D. B.
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
(Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
U prostorijama FK Sarajevo danas je predstavljen novi trener Bordo tima, a to je 59-godišnji bh. nogometni stručnjak Mehmed Janjoš. Bila je ovo prilika za njegovo prvo obraćanje medijima nakon što je potpisao ugovor i započeo svoj treći mandat na klupi kluba sa Koševa.

"Najljepše je se vratiti kući, mada ja nikad nisam ni odlazio, iako sam radio u drugim klubovima. Vrijeme će pokazati koliko je klub napravio dobar potez. Potrebno nam je jedinstvo, prošlo je sedam kola, a čeka nas još 11. Moramo izvući maksimum za što bolji rezultat. U januaru ćemo imati više vremena da vidimo kako dalje", izjavio je Janjoš.

On je dobro upućen u trenutnu situaciju u ekipi i klubu, a prvi zadatak je povratak samopouzdanja.

"Gledao sam utakmice Sarajeva, znam dosta o ekipi. Idemo u Čitluk na minipripreme, gdje ćemo se bolje upoznati. Ekipa ima potencijal, može se ravnopravno boriti za Evropu. Moramo vratiti samopouzdanje igračima, trebamo raditi zajedno na tome. Prelazni rok je pri kraju, pa moramo učiniti sve da ovaj igrački kadar izvuče maksimum", rekao je novi trener FK Sarajevo.

Problem je i evidentno loša fizička sprema.

"Sarajevo nije u najboljoj fizičkoj spremi. Kada budemo radili u Čitluku, vidjet ćemo na kojem smo nivou. Psihološki moment je jako bitan, ako to podignemo, popravit će se i fizička spremna", smatra Janjoš.

Ekipa u nastavku prvenstva mora biti agresivnija i efikasnija.

"Osvojili smo manje od 50 posto bodova, teško stvaramo šanse. Ne znam pravi razlog, ali moramo učiniti sve da priđemo golu i budemo agresivniji", kazao je bh. nogometni stručnjak.

Janjošu će pomagati Zijad Švrakić i Senad Repuh, a klub će potražiti novog kondicionog trenera.

"Švrakić i Repuh će raditi sa mnom, a u narednom periodu ćemo naći novog kondicionog trenera", otkrio je Janjoš.

Nogometaši FK Sarajevo moraju ponovo zadobiti povjerenje navijača.

"Želimo uspostaviti kontakt s navijačima i da zajedno izvučemo ovu polusezonu. FK Sarajevo ne može bez navijača, ali igrači moraju odgovarati za rezultate. Ekipa može izgubiti utakmicu, ali navijači moraju sa stadiona otići zadovoljni", završio je Janjoš.

Novinarima se obratio i direktor za sportski segment u FK Sarajevo Faruk Ihtijarević.

"Broj kandidata koji su aplicirali za poziciju trenera pokazuje da se radi o najvećem klubu u BiH. Odluka u korist Mehmeda Janjoša je bila jednoglasna. Nadam se da ćemo zajedno poboljšati igru i rezultate prvog tima", rekao je Ihtijarević.

Janjoš je tokom igračke karijere nastupao za Vratnik, FK Sarajevo, Hercules i Adana Demispor. Kao trener je u dva navrata vodio FK Sarajevo, bio je trener Jedinstva i Olimpica, kao i pomoćnik u reprezentaciji BiH.

Debi na klupi FK Sarajevo imat će 10. septembra na utakmici 8. kola Premijer lige BiH, koju Bordo ekipa kao gost igra protiv Viteza.