Nogomet
0

Predstavljanje grupe F: Portugal, Island, Mađarska i Austrija

Piše: E. B.
Ronaldo (Portugal), Sigurdsson (Island), Dzsudzsák (Mađarska), Alaba (Austrija) (Foto: EPA)
Ronaldo (Portugal), Sigurdsson (Island), Dzsudzsák (Mađarska), Alaba (Austrija) (Foto: EPA)
Na 15. Evropskom prvenstvu koje će se od 10. juna do 10. jula održati u Francuskoj po prvi put ćemo gledati 24 reprezentacije Evrope koje će biti raspoređene u šest grupa po četiri ekipe. Predstavljanjem grupe F u kojoj se nalaze Portugal, Island, Mađarska i Austrija, završili smo predstavljanje svih grupa Eura u Francuskoj.

Portugal

Portugalu će ovo biti sedmi nastup na evropskim prvenstvima. Najveći uspjeh reprezentacije Portugala je osvajanje drugog mjesta 2004. godine kada su bili domaćini. Prema posljednjoj FIFA-inoj rang-listi, ova selekcija zauzima osmo mjesto. Na ovo prvenstvo Portugal se plasirao osvajanjem prvog mjesta u grupi I. Osvojio je 21 bod, a pratile su ga Albanija (14), Danska (12), Srbija (4) i Armenija (2).

Portugalci će po svemu sudeći igrati u formaciji 4-4-2 gdje će u vrhu napada Ronaldu društvo praviti Nani. Spoj mladosti (William Carvalho, Sanches, Andre Gomes) i iskustva (Pepe, Ricardo Carvalho, Moutinho, Ronaldo, Nani) odličan je opis kojim se može opisati Portugal. Vodeći igrači dugo su na okupu, a tu je i nekoliko izvrsnih mladih igrača za koje se otimaju najbolji klubovi. Jasno, fokus je usmjeren na jedno ime - Ronaldo. Sa 31 godinom na leđima ovo se čini kao njegova posljednja šansa za nadmaši srebro s Eura 2004. godine, ali tadašnje šanse Portugala bile su mnogo veće.

Spisak reprezentacije Portugala:

Golmani: Rui Patrício (Sporting CP), Anthony Lopes (Lyon), Eduardo (Dínamo Zagreb).

Odbrana: Vieirinha (Wolfsburg), Cédric (Southampton), Pepe (Real Madrid), Ricardo Carvalho (Monaco), Bruno Alves (Fenerbahçe), José Fonte (Southampton), Eliseu (Benfica), Raphael Guerreiro (Lorient).

Vezni red: William Carvalho (Sporting CP), Danilo Pereira (Porto), João Moutinho (Monaco), Renato Sanches (Bayern Minhen), Adrien Silva (Sporting CP), André Gomes (Valencia), João Mário (Sporting CP).

Napad: Rafa Silva (Braga), Ricardo Quaresma (Beşiktaş), Nani (Fenerbahçe), Cristiano Ronaldo (Real Madrid), Éder (Lille).

Selektor Fernando Santos rođen je 10. oktobra 1954. godine u Lisabonu. U trenerskoj karijeri vodio je tri najveća portugalska kluba Porto, Sporting Lisabon i Benficu, a u Grčkoj je vodio Panathinaikos, AEK i PAOK, kao i reprezentaciju te zemlje. Dakle, gledajući Portugal i Grčku, vodio je sami šlag fudbala u tim zemljama. Izostao mu je tek Olympiacos. Klupu Portugala preuzeo je 23. sepbembra 2014. godine nakon što je Paulo Bento zbog poraza od Albanije dobio otkaz. Santos je zaredao sedam pobjeda i završio kvalifikacijsku grupu na prvom mjestu. Grču je odveo na Euro 2012. i Mundijal 2014. gdje je ispao u osmini finala.

Island

Island je debitant na velikim takmičenjima, pa tako i na ovom Evropskom prvenstvu. Trenutno je 34. reprezentacija svijeta prema posljednjoj FIFA-inoj rang-listi. Na ovo Euro se plasirao osvajanjem drugog mjesta u grupi A. Češka je bila prva sa 22 boda, Island je imao 20 bodova, a iza su ostale Turska (18), Holandija (13), Kazahstan (5) i Latvija (5).

Bivši selektor Švedske Lars Lagerback preferira klasičnu 4-4-2 formaciju i Island ćemo gledati u tom izdanju. Island je najmanja država svih vremena koja je izborila plasman na Euro. Broji manje od 350 hiljada stanovnika. Glavna zvijezda je veznjak Swanseaya Sigurdsson, a najveće simpatije vjerovatno će privući iskusni 37-godišnji Gudjohnsen koji je nastupao za Chelsea i Barcelonu.

Tajna njihovog uspjeha krije se u izgradnji sportskih terena i zatvorenih arena širom zemlje te u povećanju broja licenciranih trenera. Islanđani, primjerice, u Vestmannaeyjaru, gradu koji broji oko 4200 stanovnika, imaju jednu zatvorenu dvoranu, četiri velika terena, pet rukometnih terena, košarkaške terene, bazene i terene za golf. Zamislite kako je u većim gradovima. I na sve to doveli su kvalitetnog stručnjaka na kormilo koji je u potpunosti iskoristio potencijal igrača koje posjeduje.

Spisak reprezentacije Islanda:

Golmani: Hannes Halldorsson (Bodo/Glimt), Ogmundur Kristinsson (Hammarby), Ingvar Jonsson (Sandefjord).

Odbrana: Ari Skulason (OB), Hordur Magnusson (Cesena), Hjortur Hermannsson (PSV Eindhoven), Ragnar Sigurdsson (Krasnodar), Kari Arnason (Malmo), Sverrir Ingi Ingason (Lokeren), Birkir Sævarsson (Hammarby), Haukur Heidar Hauksson (AIK).

Vezni red: Emil Hallfredsson (Udinese), Gylfi Sigurdsson (Swansea), Aron Gunnarsson (Cardiff), Theodor Elmar Bjarnason (AGF), Arnor Ingvi Traustason (Norrkoping), Birkir Bjarnason (Basel), Johann Gudmundsson (Charlton), Eidur Gudjohnsen (Molde), Runar Mar Sigurjonsson (Sundsvall).

Napad: Kolbeinn Sigthorsson (Nantes), Alfred Finnbogason (Augsburg), Jon Dadi Bodvarsson (Kaiserslautern).

Selektorski duo Heimir Hallgrimsson (rođen 10. juna 1967. godine) i Lars Lagerbäck (rođen 16. jula 1948. godine) će predvoditi selekciju Islanda na Euru, te će tako ova ostrvska zemlja jedina imati dva stručnjaka na klupi u Francuskoj. Hallgrimsson je većinu karijere proveo trenirajući žene, a najprije je bio pomoćnik dvije godine Lagerbäcku prije nego je postao ko-selektor. Lagerbäck je iskusni stručnjak koji je Švedsku odveo na pet uzastopnih prvenstava od 1998. do 2009. godine, no nikada nije ostvario zapaženiji uspjeh na samim završnicama.

Mađarska

Mađarskoj će ovo biti treći nastup na evropskim prvenstvima. Najveći uspjeh im je osvajanje trećeg mjesta 1964. godine. Prema posljednjoj FIFA-inoj rang-listi, ova selekcija zauzima 20. mjesto. Na ovo prvenstvo Mađarska se plasirala osvajanjem kroz baraž s ukupnih 3:1 protiv Norveške. U grupi F je osvojila treće mjesto sa 16 bodova. Prva je bila Sjeverna Irska sa 21 bodom, druga Rumunija (20), a iza su bile Finska (12), Farska Ostrva (6) i Grčka (6).

Mađari su imali sreće s obzirom da su bili u vjerovatno najslabijoj grupi i plasirali su se na Euro nakon pauze od čak 44 godine. I na samom Euru imaju veoma laku grupu i imaju velike šanse za prolazak u osminu finala. Na golu će biti legendarni Gabor Kiraly koji je sa 40 punih godina najstariji igrač prvenstva. U napadu će sve zavisiti od kapitena Balazsa Dzsudzsaka.

Spisak reprezentacije Mađarske:

Golmani: Gabor Kiraly (Haladas), Denes Dibusz (Ferencvaros), Peter Gulacsi (Leipzig).

Odbrana: Attila Fiola (Puskas Akademia), Barnabas Bese (MTK), Richard Guzmics (Wisla Krakow), Roland Juhasz (Videoton), Adam Lang (Videoton), Tamas Kadar (Lech Poznan), Mihaly Korhut (Debrecen).

Vezni red: Akos Elek (Diosgyori), Adam Pinter (Ferencvaros), Zoltan Gera (Ferencvaros), Adam Nagy (Ferencvaros), Laszlo Kleinheisler (Werder Bremen), Gergo Lovrencsics (Lech Poznan), Zoltan Stieber (Nurnberg).

Napad: Balazs Dzsudzsak (Bursaspor), Adám Szalai (Hannover), Krisztian Nemeth (al-Gharafa), Nemanja Nikolic (Legia Warsaw), Tamas Priskin (Slovan Bratislava), Daniel Bode (Ferencvaros).

Selektor Bernd Storck je nekadašnji fudbaler Borussije iz Dortmunda, no kao trener nema nekih uspjeha. Nijemac je prije Mađarske vodio Kazahstan sa kojim se i nije previše istakao, no pred susrete baraža je zamolio svog prijatelja Andreasa Möllera da mu pomogne i upravo su Möllerovi savjeti urodili plodom.

Austrija

Austriji će ovo biti drugi nastup na evropskim prvenstvima. U do sada jedninom nastupu, 2008. godine kad su bili domaćini, ispali su u grupnoj fazi. Prema posljednjoj FIFA-inoj rang-listi, ova selekcija zauzima deseto mjesto. Na ovo prvenstvo Austrija se plasirala osvajanjem prvog mjesta u grupi F. Osvojila je 28 bodova, a pratile su je Rusija (20), Švedska (18), Crna Gora (11), Lihtenštajn (5) i Moldavija (2).

Austrijanci se nadaju prolasku grupe, a lider ove ekipe je David Alaba. Za razliku od Bayerna, Alaba igra u samoj sredini terena i diktira tempo igre. Ekipa je veoma iskusna i, ono što je njihova najveća prednost, odlično uigrana. Osim Alabe, glavne zvijezde ekipe od kojih se najviše očekuje su kapiten Fuchs, Arnautović, Janko i Dragović.

Spisak reprezentacije Austrije:

Golmani: Robert Almer (Austria Vienna), Heinz Lindner (Eintracht Frankfurt), Ramazan Ozcan (Ingolstadt).

Odbrana: Aleksandar Dragović (Dinamo Kiev), Christian Fuchs (Leicester City), Gyorgy Garics (Darmstadt), Martin Hinteregger (Borussia Monchengladbach), Florian Klein (Stuttgart), Sebastian Prodl (Watford), Markus Suttner (Ingolstadt), Kevin Wimmer (Tottenham Hotspur).

Vezni red: David Alaba (Bayern Munich), Marko Arnautovic (Stoke City), Julian Baumgartlinger (Mainz), Martin Harnik (Stuttgart), Stefan Ilsanker (Leipzig), Jakob Jantscher (Luzern), Zlatko Junuzovic (Werder Bremen), Marcel Sabitzer (Leipzig), Alessandro Schopf (Schalke).

Napad: Lukas Hinterseer (Ingolstadt), Rubin Okotie (1860 Munich), Marc Janko (Basel).

Selektor Marcel Koller je na klupi reprezentacije od 2011. godine i ispunio je zacrtani cilj, a to je odlazak na jedno od dva velika takmičenja koja su bila pred njim. Nije odveo reprezentaciju na Svjetsko prvenstvo u Brazil, ali se Austrija domogla Eura u Francuskoj. U dosadašnjih 39 utakmica na kormilu Austrije Švicarac ima učinak od 21 pobjede, 7 neriješenih i 11 poraza uz gol-razliku 64:41. Austrija pod njegovim vodstvom igra "tiki-taku za siromašne" i bit će ih užitak gledati u Francuskoj.