Nogomet
7

Euro 2016 / Predstavljanje grupe E: Belgija, Italija, Republika Irska i Švedska

Piše: E. B.
Na 15. Evropskom prvenstvu koje će se od 10. juna do 10. jula održati u Francuskoj po prvi put ćemo gledati 24 reprezentacije Evrope koje će biti raspoređene u šest grupa po četiri ekipe. Ovaj put predstavljamo grupu E u kojoj se nalaze Belgija, Italija, Republika Irska i Švedska.

Belgija

Belgiji će ovo biti peto evropsko prvenstvo, a najveći uspjeh je ostvarila 1972. godine, kada je osvojila treće mjesto. Trenutno je druga reprezentacija svijeta prema FIFA-inoj rang-listi. Na ovo Euro plasirala se osvajanjem prvog mjesta u grupi B. Belgija je osvojila 23 boda, drugo mjesto osvojio je Vels (21), treća je bila BiH (17), dok su iza ostali Izrael (13), Kipar (12) i Andora (0).

Nesumnjivo, mada ne i posve zasluženo, mnogi Belgiju vide već u finalu. Ipak, mnogo će im nedostajati kapiten i stub odbrane Kompany, zbog kojeg odbrana na čelu sa Alderweireldom djeluje poprilično "klimavo", a Kompanyjevo mjesto popunjava 20-godišnji Denayer. Napad djeluje zastrašujuće jak, a za tri mjesta u vrhu napada konkuriše čak osam vrhunskih igrača. Na Belgijancima je veliki pririsak, a do sada se nisu baš najbolje snalazili u tim situacijama.

Foto: EPA
Foto: EPA

Spisak igrača Belgije:

Golmani: Thibaut Courtois (Chelsea), Simon Mignolet (Liverpool), Jean-Francois Gillet (Mechelen).

Odbrana: Toby Alderweireld (Tottenham), Jan Vertonghen (Tottenham, Thomas Vermaelen (Barcelona), Jason Denayer (Galatasaray), Jordan Lukaku (Oostende), Thomas Meunier (Club Brugges), Laurent Ciman (Montreal Impact), Christian Kabasele (Genk).

Vezni red: Moussa Dembele (Tottenham), Radja Nainggolan (Roma), Marouane Fellaini (Manchester United), Axel Witsel (Zenit St Petersburg), Eden Hazard (Chelsea), Kevin De Bruyne (Manchester City), Dries Mertens (Napoli), Yannick Carrasco (Atletico Madrid).

Napad: Mitchy Batshuayi (Marseille), Romelu Lukaku (Everton), Christian Benteke (Liverpool), Divock Origi (Liverpool).

Selektor Marc Wilmots je legenda belgijskog fudbala. Rođen je 22. februara 1969. godine U trenerskoj karijeri je vodio Schalke i Sint-Truiden, a na klupi Belgije je od 2012. godine i najzaslužniji je što je reprezentacija podmlađena i što su priliku za igru dobili današnje svjetske zvijezde Hazard, De Bruyne, Lukaku...

Italija

Italiji će ovo biti deveto evropsko prvenstvo, a najveći uspjeh je ostvarila 1968. godine, kada je osvojila turnir. Trenutno je 12. reprezentacija svijeta prema FIFA-inoj rang-listi. Na ovo Euro plasirala se osvajanjem prvog mjesta u grupi H. Italija je osvojila 24 boda, drugo mjesto osvojila je Hrvatska (20), treća je bila Norveška (19), dok su iza ostali Bugarska (11), Azerbejdžan (6) i Malta (2).

Italijani dolaze u vjerovatno najslabijem sastavu u posljednjih 30 godina. Jedini dio ekipe u koji se njihovi navijači mogu pouzdati je odbrana. Tačnije, Juventusova odbrana koju čine Barzagli, Bonucci i Chiellini, a iza njih je Buffon. Vezni red i napad je, blago rečeno, loš. Vezni red čine trkači i destruktivci i nedostatak kreativca je ono što najviše brine ljude na Čizmi. Napad nije ništa manje loš. Svaka čast Pelleu, Zazi, Immobileu, Ederu i Insigneu, ali u odnosu na igrače koji su nekada bili u napadu Azzurra, Italijani nemaju pravo nadati se velikom rezultatu.

Foto: EPA
Foto: EPA

Spisak igrača Italije:

Golmani: Gianluigi Buffon (Juventus), Federico Marchetti (Lazio), Salvatore Sirigu (PSG).

Odbrana: Mattia De Sciglio (Milan), Giorgio Chiellini (Juventus), Matteo Darmian (Manchester United), Angelo Ogbonna (West Ham United), Andrea Barzagli (Juventus), Leonardo Bonucci (Juventus).

Vezni red: Antonio Candreva (Lazio), Alessandro Florenzi (Roma), Tiago Motta (PSG), Stefano Sturaro (Juventus), Daniele De Rossi (Roma), Marco Parolo (Lazio), Federico Bernadeschi (Fiorentina), Stephan El Shaarwy (Roma), Emanuele Giaccherini (Bologna).

Napad: Simone Zaza (Juventus), Graziano Pelle (Southampton), Ciro Immobile (Torino), Eder (Internazionale), Lorenzo Insigne (Napoli).

Selektor Antonio Conte je rođen 31. jula 1969. godine i nekadašnji je italijanski reprezentativac i kapiten Juventusa. Ne odustaje od svoje 3-5-2 formacije ni po koju cijenu, a upitna je njegova motivacija za Euro s obzirom da će nakon završetka takmičenja preuzeti klubu Chelseaja.

Republika Irska

Republici Irskoj će ovo biti treće evropsko prvenstvo, a u prethodna dva navrata 1988. i 2012. godine nije prošla grupnu fazu takmičenja. Trenutno je 31. reprezentacija svijeta prema FIFA-inoj rang-listi. Plasman na ovo Euro izborila je kroz baraž pobijedivši BiH sa ukupnih 3:1. Do baraža je stigla osvajanjem trećeg mjesta u kvalifikacijskoj grupi D gdje je osvojila 18 bodova. Prva je bila Njemačka (22), drugo mjesto osvojila je Poljska (21), dok su iza ostale Škotska (15), Gruzija (9) i Gibraltar (0).

Red, rad i disciplina. To je najlakši način da se opiše reprezentacija Republike Irske. Ekipa sastavljena većinom od igrača prosječnih engleskih klubova, od kojih su desetak čak u Championshipu, ne ulijeva optimizam na prvi pogled, no oni će se boriti do samoga kraja. Orjentišu se prvenstveno na defanzivu, a u napadu šta uradi legendarni Keane, dobro je. Teško da će proći grupu.

Foto: EPA
Foto: EPA

Spisak igrača Republike Irske:

Golmani: Shay Given (Stoke), Darren Randolph (West Ham), Keiren Westwood (Sheffield Wednesday).

Odbrana: Seamus Coleman (Everton), Cyrus Christie (Derby), Ciaran Clark (Aston Villa), Richard Keogh (Derby), John O'Shea (Sunderland), Shane Duffy (Blackburn), Stephen Ward (Burnley).

Vezni red: Aiden McGeady (Everton), James McClean (West Brom), Glenn Whelan (Stoke), James McCarthy (Everton), Jeff Hendrick (Derby), David Meyler (Hull), Stephen Quinn (Reading), Wes Hoolahan (Norwich), Robbie Brady (Norwich), Jonathan Walters (Stoke).

Napad: Robbie Keane (LA Galaxy), Shane Long (Southampton), Daryl Murphy (Ipswich).

Selektor Martin O'Neill je rođen 1. marta 1952. godine i nekadašnji je reprezentativac Sjeverne Irske. U trenerskoj karijeri najveće uspjehe je napravio na klupi Aston Ville i Celtica, a na klupi Irske je od 2013. godine i odmah je napravio uspjeh u kvalifikacijama za Euro u Francuskoj.

Švedska

Švedskoj će ovo biti šesto evropsko prvenstvo, a najveći uspjeh je ostvarila 1992. godine kad je kao domaćin ispala u polufinalu. Trenutno je 35. reprezentacija svijeta prema FIFA-inoj rang-listi. Plasman na ovo Euro izborila je kroz baraž pobijedivši Dansku sa ukupnih 4:3. Do baraža je stigla osvajanjem trećeg mjesta u kvalifikacijskoj grupi G gdje je osvojila 18 bodova. Prva je bila Austrija (28), drugo mjesto osvojila je Rusija (20), dok su iza ostale Crna Gora (11), Lihtenštajn (5) i Moldavija (2).

Sve u Švedskoj počinje i završava sa Zlatanom. Ibrahimović je ključna figura njihove reprezentacije i isključivo od njega zavisi koliko će Švedska napraviti na Euru. Ukoliko nastavi formu u kojoj se nalazio tokom sezone, neće biti toliko bitno što mu lopte ne šalju Angel i Lucas iz PSG-a, već izvijesni Emil iz Leipziga i Sebastian iz Sunderlanda. Ipak, Švedska teško da može dalje od drugog kruga.

Foto: EPA
Foto: EPA

Spisak igrača Švedske:

Golmani: Andreas Isaksson (Kasimpasa), Robin Olsen (Copenhagen), Patrik Carlgren (AIK).

Odbrana: Ludwig Augustinsson (Copenhagen), Erik Johansson (Copenhagen), Pontus Jansson (Torino), Victor Lindelof (Benfica) Andreas Granqvist (Krasnodar), Mikael Lustig (Celtic), Martin Olsson (Norwich).

Vezni red: Jimmy Durmaz (Olympiakos), Albin Ekdal (Hamburg), Oscar Hiljemark (Palermo), Sebastian Larsson (Sunderland), Pontus Wernbloom (CSKA Moscow), Erkan Zengin (Trabzonspor), Oscar Lewicki (Malmo), Emil Forsberg (Leipzig), Kim Kallstrom (Grasshoppers).

Napad: Marcus Berg (Panathinaikos), John Guidetti (Celta Vigo), Zlatan Ibrahimović (Paris), Emir Kujović (Norrkoping).

Selektor Erik Hamren je rođen 27. juna 1957. godine. Nikada nije bio dobar igrač, a nakon što je sa manje uspjeha vodio čak osam švedskih klubova, vodio je danski Aalborg i uzeo titulu 2008., a potom i noeveški Rosenborg. sa kojim je uvezao titule 2009. i 2010. godine. Od 2009. godine je na klupi Švedske, sa kojom je na Euru 2012. ispao u grupnoj fazi sa jednom pobjedom i dva poraza.