Nogomet
45

Predstavljamo Zmajeve: Toni Šunjić, dijete Zrinjskog i ponosni reprezentativac BiH

Piše: D. B.
(Foto: AFP)
Bivši nogometaš mostarskog Zrinjskog, belgijskog Kortrijka i aktuelni član ukrajinske Zorye, Toni Šunjić, dio je ekipe Zmajeva koji će se naći na Svjetskom prvenstvu u Brazilu.

Toni Šunjić je rođen 15. decembra 1988. godine u Mostaru. Svoju je nogometnu karijeru počeo u Zrinjskom, klubu sa kojim je potpisao prvi profesionalni ugovor.

Šunjić je bio igrač Zrinjskog od 2007. do 2012. godine, a u tom periodu je bio i na posudbi u belgijskom Kortrijku. Za Plemiće je odigrao 70 utakmica, postigao je tri pogotka, a 2009. godine je s matičnim klubom postao prvak BiH.

Dres Kortrijka je nosio 13 puta. Godine 2012. je prešao u ukrajinsku Zoryu, čiji je i danas član. Njegova vrijednost na tržištu iznosi milion eura.

Reprezentacija BiH

Kao mlad i perspektivan nogometaš, Šunjić je dobio poziv za U21 reprezentaciju BiH, za koju je nastupio 10 puta u periodu od 2008. do 2010. godine. Dvije godine nakon toga je stigao poziv u A selekciju, a debitovao je 15. aprila 2012. godine u prijateljskoj utakmici protiv Velsa.

U nedavnom razgovoru za portal Klix.ba je govorio koliko mu znači dres reprezentacije.

"Neopisiv je osjećaj vidjeti svoje ime na spisku igrača koji će otputovati na SP. Zaista sam presretan, jer mi dres reprezentacije BiH mnogo znači. Na meni je sada da dokažem da sam ga zaslužio nositi", izjavio je tada Šunjić.

Dodao je da BiH ima snažan tim, koji se može plasirati u drugi krug na SP.

"Možemo biti zadovoljni ekipom koju je odabrao selektor Safet Sušić. Sigurno je da tim ima mnogo potencijala, stoga se nadam da ćemo ga iskoristiti u potpunosti. Realne su šanse da prođemo grupnu fazu, a u nokaut fazi je sve moguće".