Nogomet
46

Predstavljamo Zmajeve: Senad Lulić, fenomenalni nogometaš Lazija

Piše: D. B.
(Foto: Klix.ba)
Reprezentaciju BiH uskoro očekuje nastup na Svjetskom prvenstvu u Brazilu, a svoje je mjesto među Zmajevima sjajnim igrama u dresu Lazija itekako zaslužio Senad Lulić.

Senad Lulić je rođen 18. januara 1986. godine u Mostaru. BiH je napustio s porodicom početkom rata, a utočište je našao u Švicarskoj. Prve nogometne korake je napravio u klubu Chur 97, za koji je igrao od 2003. do 2006. godine. Nakon toga je prešao u Bellinzonu, s kojom je uspio ući u švicarsku Super ligu. U 63 utakmice je postigao 13 pogodaka.

Godine 2008. je potpisao ugovor sa Grasshopperom, za koji je nastupao do 2010. godine odigravši 41 utakmicu i upisavši šest pogodaka. Njegova naredna destinacija su bili Young Boysi, za koje je odigrao jednu sezonu i u 31 utakmici zabio šest golova.

Od 2011. godine je Lulić član rimskog Lazija. Heroj navijača je postao nakon pobjedničkog gola u historijskom finalu Kupa Italije protiv Rome, prvom između dva rivala. Senad je donio Laziju trofej, ali i mjesto u Evropskoj ligi 2013. godine. Za Lulićeve usluge trenutno su zainteresovani veliki evropski klubovi, među kojima je i Juventus. Lulićeva tržišna vrijednost se procjenjuje na 10 miliona eura.

Reprezentacija BiH

Lulić je prvi poziv u reprezentaciju dobio 2008. godine za utakmicu protiv Azerbejdžana. Na drugi poziv je čekao dvije godine, a selektor Safet Sušić ga je pozvao nakon što je mjesto u timu zaslužio sjajnim igrama u Ligi prvaka. Sjajni nogometaš Lazija je od tada važan igrač Zmajeva.

Do sada je Lulić u najdražem dresu odigrao 33 utakmice, a postigao je jedan pogodak. SP u Brazilu je prilika da taj broj bude i veći.