Nogomet
40

Predstavljamo Zmajeve: Sejad Salihović, majstor za slobodnjake ubitačne ljevice

Piše: D. B.
(Foto: Klix.ba)
Još svega nekoliko dana je ostalo do početka Svjetskog prvenstva u Brazilu na kojem će nastupiti i reprezentacija BiH. Jedan od onih koji će nositi dres Zmajeva na prvom velikom nogometnom takmičenju u historiji naše zemlje je kapiten Hoffenheima Sejad Salihović.

Sejad Salihović je rođen 8. oktobra 1984. godine u Zvorniku. Nakon početka rata u BiH je s porodicom otišao u Njemačku. Karijeru je počeo u Minervi iz Berlina, nastupao je i za Herthu 03 Zehlendorf, a potom je 2000. godine stigao u Herthu BSC. Godine 2004. je zaigrao za drugi tim, pa je za godinu dana skupio 57 nastupa i upisao 22 pogotka. Za prvi tim Herthe je odigrao pet utakmica, a od 2006. godine je član Hoffenheima, čiji je trenutno i kapiten.

U sezoni 2007/2008. je proglašen za najboljeg igrača 2. Bundeslige u izboru magazina Kicker. Te sezone je u 27 utakmica postigao šest golova. Salihović je izrastao u ponajboljeg i izuzetno važnog igrača Hoffenheima, pa je dobio i kapitensku traku. U sezoni 2012/2013. je sa svoja gola iz penala protiv Dortmunda odveo svoj tim u doigravanje za opstanak, koji je i izboren nakon duela s Kaiserslauternom.

Spekuliše se da bi Salihović mogao promijeniti sredinu tokom ljetnog prelaznog roka. Njegova tržišna vrijednost se procjenjuje na 4,5 miliona eura.

Reprezentacija BiH

Reprezentativnu karijeru je Salihović počeo 2005. godine u dresu U21 reprezentacije, za koju je u četiri utakmice postigao dva gola. Godine 2007. je pozvan u A reprezentaciju za koju je odigrao 39 utakmica i upisao četiri gola, tri iz slobodnih udaraca za koje je pravi majstor.

Bilo bi sjajno kada bi ga njegova ubitačna ljevica poslužila i tokom SP u Brazilu.