Nogomet
6

Predstavljamo Zmajeve: Sead Kolašinac, bh. "Tenk" i budućnost reprezentacije

Piše: D. B.
(Foto: AFP)
Nogometna reprezentacija BiH je prošle godine postala bogatija za još jednog sjajnog mladog nogometaša, a to je dvadesetogodišnji defanzivac Sead Kolašinac, koji će nastupiti za Zmajeve na Svjetskom prvenstvu u Brazilu. On je ujedno i najmlađi član našeg državnog tima.

Sead Kolašinac je rođen 20. juna 1993. godine u Karlsruheu u Njemačkoj, a njegovi roditelji su porijeklom iz BiH. Nogometnu karijeru je počeo u lokalnom klubu, Karlsruher SC, čiji je dres mlađih ekipa nosio od 2001. do 2009. godine. Nakon toga je postao član Hoffenheima, za koji je odigrao jednu sezonu, a onda je 2010. godine stigao Stuttgart, gdje se kratko zadržao. Godine 2011. je postao igrač Schalkea, a u početku je nastupao za drugu ekipu tima iz Gelsenkirchena. Od 2012. godine je standardan član prve ekipe Schalkea. U Bundesligi je debitovao u utakmici protiv Greuther Fürtha, a u Ligi prvaka protiv Montpelliera.

Kolašinac je poznat kao veoma hrabar i snažan nogometaš, zbog čega je dobio nadimak "Tenk". Odlično se snalazi na pozicijama lijevog beka i stopera, a njegova tržišna vrijednost se procjenjuje na 5 miliona eura.

Reprezentacija BiH

Iako je nastupao za mlade selekcije Njemačke, Kolašinac se odazvao pozivu selektora BiH Safeta Sušića te je u dresu Zmajeva debitovao 18. novembra 2013. godine u porazu naše reprezentacije od Argentine u prijateljskom susretu rezultatom 2:0.

S obzirom da je veoma mlad, on je budućnost naše reprezentacije.