Nogomet
9

Predstavljamo Zmajeve: Ermin Bičakčić, važna karika u odbrani Sušićevog tima

Piše: D. B.
(Foto: Klix.ba)
Nogometna reprezentacija BiH ima snažnu odbranu, a njen neizostavan dio definitivno je dvadesetčetverogodišnji defanzivac Ermin Bičakčić.

Ermin Bičakčić je rođen 24. januara 1990. godine u Zvorniku. Nogometni put je počeo u omladinskom pogonu njemačkog kluba Möckmühla, a kao omladinac je nastupao i za Heilbron i Stuttgart. Prvi profesionalni ugovor je potpisao sa Stuttgartom 2008. godine, pa je do 2011. godine nastupao za drugu ekipu, a upisao je i šest nastupa za prvi tim Švaba. Nakon toga je prešao u Eintracht Braunschweig, za koji je igrao dvije sezone i sa kojim je uspio ući u Bundesligu. Upisao je 72 nastupa i pet golova za Braunschweig, a nakon ispadanja kluba u 2. Bundesligu na kraju prošle sezone, Bičakčić je potpisao ugovor sa Hoffenheimom, pa će od naredne sezone igrati zajedno sa saigračem iz reprezentacije Sejadom Salihovićem.

Trenutna Bičakčićeva vrijednost na tržištu iznosi 2,2 miliona eura.

Reprezentacija BiH

Bičakčićev talent nije prošao nezapaženo u Njemačkoj tako da je 2008. godine dobio poziv u U18 reprezentaciju Njemačke, a debitovao je u maju te godine u susretu s Turskom. Ipak, naredne godine je prihvatio poziv u U21 reprezentaciju BiH, za koju je odigrao četiri utakmice postigavši jedan pogodak. Nakon što je napunio 21 godinu, Bičakčić se zbog njemačkih zakona odrekao bh. državljanstva. Ipak, to je državljanstvo uspio vratiti 2013. godine, a poziv u A reprezenvaciju je dobio u julu iste godine. Mjesec dana kasnije je debitovao u prijateljskom susretu BiH i SAD-a.

Sjajni defanzivac je potom zaigrao u kvalifikacijama za SP u Brazilu, a u supervažnoj utakmici protiv Slovačke u Žilini je postigao svoj prvijenac. Njime je izjednačio rezultat na 1:1, nakon čega je Izet Hajrović, također prvijencem, donio pobjedu Zmajevima, kojom su zadržali prvo mjesto u grupi G. Ta pobjeda se pokazala izuzetno važnom za plasman našeg državnog tima na SP.