Nogomet
17

Predstavljamo Zmajeve: Edin Džeko, bh. Dijamant i najveća zvijezda reprezentacije

Piše: D. B.
(Foto; EPA)
Nogometna reprezentacija BiH je plasmanom na Svjetsko prvenstvo u Brazilu dokazala svoj kvalitet, a da mnogo može napraviti i na Mundijalu, dovoljno govore pripremne utakmice i pobjede protiv Obale Slonovače i Meksika, u kojima je igra našeg tima bila odlična. U vrhu napada Zmajeva na SP bit će napadač Manchester Cityja i najveća zvijezda reprezentacije, noćna mora golmana u Engleskoj, fenomenalni Edin Džeko.

Edin Džeko je rođen 17. marta 1986. godine u Sarajevu. Nogometnu karijeru je počeo u Željezničaru, a za prvi tim Plavih je nastupao u periodu od 2003. do 2005. godine. U 40 odigranih utakmica za Željezničar je postigao pet golova. Njegov potencijal je uvidio češki trener Jirži Plišek, koji ga je odlaskom s Grbavice odveo u Teplice, a Plavi su za njega dobili samo 25.000 eura. Džeko je za ovaj češki klub nastupio u 43 utakmice, u kojima je postigao 16 golova. Dok je bio igrač Teplica, posuđen je i klubu Usti nad Labem, gdje je u 15 nastupa zabio šest golova. U sezoni 2006/2007. je bio drugi strijelac Gambinus lige sa postignutih 13 golova u 30 utakmica.

Dobrim igrama je Džeko privukao pažnju velikih klubova, a u svoje redove su ga 2007. godine doveli čelnici Wolfsburga na zahtjev tadašnjeg trenera Felixa Magatha. Wolfsburg ga je platio 4 miliona eura.

Karijera u Wolfsburgu

Dolaskom u novi klub, Džeko je naprosto eksplodirao. U 11 utakmica po dolasku je postigao pet golova i upisao tri asistencije. Magazin Sportal ga je proglasio najboljim igračem Bundeslige u prvom dijelu sezone 2007/2008. Wolfsburg je u prvoj sezoni s Džekom u napadu osvojio peto mjesto koje je osiguravalo plasman u tadašnji Kup UEFA. Svoju prvu sezonu je Džeko završio sa 17 odigranih utakmica, osam golova i sedam asistencija.

Forma Edina Džeke u Wolfsburgu je bila još bolja dolaskom kolege iz reprezentacije u klub, Zvjezdana Misimovića, s kojim je sjajno sarađivao. U sezoni 2008/2009. Edin je u 32 utakmice postigao 26 golova i upisao 10 asistencija. Džeko i Grafite su u toj sezoni postali najuspješniji tandem u historiji Bundeslige, a na kraju sezone su se okitili titulom prvaka Njemačke.

Džeko je u DFB kupu postigao šest golova u dva meča, a u Kupu UEFA je u osam utakmica upisao četiri gola i dvije asistencije. TIme je zaslužio Nagradu za najboljeg nogometaša godine u izboru nogometaša. Uprkos interesu Milana, kluba za koji navija, Džeko je ostao u Wolfsburgu.

Prvi gol u Ligi prvaka postigao je 30. septembra 2009. godine protiv Manchester Uniteda, kada su Crveni vragovi pobijedili 2:1 na Old Traffordu. Godine 2009. se našao među 20 igrača nominiranih za Zlatnu loptu. Najbolji strijelac Bundeslige je bio u sezoni 2009/2010., a postigao je 22 gola.

U augustu 2010. godine je ispisao historiju, kada je postao nabolji klupski strijelac u ligi svih vremena. U 96 utakmica je postigao 59 golova. U drugom dijelu sezone 2010/2011. postigao je 10 golova u 17 utakmica.

Fenomenalne igre u Bundesligi su Džeki otvorile "vrata" engleske Premierlige. U januaru 2011. je dogovoren Džekin prelazak u Manchester City u transferu vrijednom 32 miliona eura. To je bio najveći transfer u historiji Građana nakon što je Robinho plaćen Real Madridu 42,5 miliona eura 2008. godine. To je bio šesti najveći transfer u historiji Premierlige, a Wolfsburg je njegovom prodajom oborio rekord Bundeslige sumu zarađenu od prodaje igrača. Oboren je i rekord bivše Jugoslavije, kao i rekord BiH, nakon što je 1999. godine Elvir Baljić iz Fenerbahcea prešao u Real Madrid za 26 miliona eura.

Karijera u Manchester Cityju

Uspjesi Edina Džeke su se nastavili nakon dolaska u Mancheste City. Svoj prvi trofej je osvojio u maju 2011. godine, a to je FA Cup. Početkom naredne sezone je postao prvi nogometaš Manchester Cityja, koji je u jednoj premijerligaškoj utakmici postigao četiri gola. Bilo je to u susretu s Tottenhamom. U tri utakmice je postigao šest golova, pa je dobio nagradu za najboljeg igrača Premierlige za mjesec august.

Džeko je sezoni 2011/2012. bio nezadovoljan minutažom, ali je svoje prilike koristio i postizao veoma važne golove za City i pomogao da se sačuva prednost nad Manchester Unitedom. U posljednjem kolu pomenute sezone su se rivali City i United borili za titulu, a Cityju je bila potrebna pobjeda protiv Queens Park Rangersa. Građani su gubili 2:1 do 92. minute, a onda je Džeko izjednačio rezultat na 2:2. Tri minute kasnije je pogodio Aguero, pa je City osvojio prvu titulu prvaka nakon 44 godine. Ovu je sezonu Džeko završio sa 19 golova u 40 utakmica. Uprkos nedovoljnoj minutaži i interesu Milana i Juventusa, Dijamant je ostao u Cityju.

U sezoni 2012/2013. je Džeko u svim takmičenjima postigao 15 golova. Ipak, ovog puta je United osvojio titulu prvaka Engleske.

Prošla sezona je također bila uspješna za Džeku, koji je postizao važne pogotke i pomogao klubu da osvojio novu titulu prvaka Engleske. U 31 premijerligaškoj utakmici je upisao 16 golova, a dva posljednja je dao u susretu s Aston Villom u pretposljednjoj utakmici sezonu, koju je City dobio rezultatom 4:0 i osigurao novu titulu prvaka Engleske. Džeko je u prošloj sezoni sa Cityjem osvojio i engleski League Cup. Ukupan broj golova koje je postigao u svim takmičenjima je 26. Njegova tržišna vrijednost se procjenjuje na 24 miliona eura.

Reprezentacija BiH

Džeko je za U19 reprezentaciju BiH odigrao pet utakmica, a isto toliko puta je nosio dres U21 tima. Postigao je jedan pogodak. Za A reprezentaciju BiH je debitovao 2. juna 2007. godine protiv Turske. Postigao je fenomenalan pogodak za 2:2, a BiH je na kraju pobijedila rezultatom 3:2.

U kvalifikacijama za SP 2010. godine je bio drugi strijelac zajedno sa Wayneom Rooneyjem. Obojica su postigli po 10 golova.

Svoj prvi hat-trick u najdražem dresu postigao je 8. septembra 2012. godine protiv Lihtenštajna, a u isto vrijeme je je postao i najbolji strijelac reprezentacije sa 24 gola.

Kvalifikacije za SP u Brazilu, na kojem će nastupiti i naša BiH, Džeko je završio kao drugi strijelac sa 10 postignutih golova.

Za svoja dostignuća je Džeko dobio nekoliko nagrada i priznanja: Bh. nogometaš godine (2009, 2010, 2011-12), Castrol Performance Index EDGE Performance (august 2011), Najbolji nogometaš Bundeslige po izboru nogometaša (sezona 2009/2010), Najbolji igrač Premierlige (august 2011), Najbolji strijelac League Cupa (6 golova, 2014).

U novembru 2009. godine je postao prvi bh. UNICEF-ov ambasador, od kada pomaže djeci. U nekoliko navrata je vlastitim donacijama pomagao u liječenju mališana.