Osnovni podaci o NK Maribor
0

VIDEO / Predstavljamo vam Željinog protivnika u 2. pretkolu LP

Piše: N. J.
Maribor je 19. juna u prijateljskom susretu savladao FK Sarajevo 6:3 (Foto: nkmaribor.com)
Maribor je 19. juna u prijateljskom susretu savladao FK Sarajevo 6:3 (Foto: nkmaribor.com)
Fudbalski klub Željezničar će u 2. pretkolu Lige prvaka igrati protiv slovenskog Maribora. Prva utakmica je na rasporedu 18. jula na stadionu Ljudski vrt u Mariboru, a revanš 25. jula na stadionu Koševu u Sarajevu. Donosimo vam osnovne podatke o Željinom protivniku, aktuelnom prvaku Slovenije.

Nogometni klub Maribor je osnovan 12.12.1960. godine, svoje utakmice igraju na stadionu Ljudski vrt. Ljubičice su aktuelni prvaci Slovenije, a u svojoj su povijesti osvojili deset naslova prvaka Slovenije, kojim su pridodali sedam kupova i jedan superkup.

U Jugoslaviji nikada nisu bili ni blizu naslova, zlatna era kluba bila je u devedesetima, u tom periodu su osvojili pet naslova prvaka, a krajem desetljeća zaigrali su Ligu prvaka kada su senzacionalno izbacili Lyon. Sredinom prošlog desetljeća Maribor je upao u veliku krizu i klub je bio na korak do propasti, ipak, uspjeli su se spasiti i sada je klub u nešto sigurnijoj situaciji. Od sezone 2008./2009. stali su na noge i po drugi put postali dominantni u slovenskom fudbalu.

Maribor također ima vatrene i odane navijače, popularne Viole, i trenutno ima najveću prosječnu posjećenost svih vremena u Sloveniji. Viole slove za izuzetno problematične navijače, a nama u BiH su ostali u vrlo ružnom sjećanju kada su sredinom februara ove godine na rukometnoj utakmici između RK Maribor Branik i RK Gradačac demonstrirali primitivizam i fašizam, uzvikujući, između ostalog, "Nož, žica, Srebrenica", čime su ostavili veliku mrlju, ne samo na svoj klub i grad, nego i na cijelu Sloveniju.

Domaće utakmice Maribor igra na stadionu Ljudski vrt, čiji je kapacitet 12.994 mjesta. Taj je stadion izgrađen 1961., ali je tokom 1990-ih i 2000-ih znatno rekonstruisan.