Nogomet
9

Predstavljamo stadione Eura 2016: Stade Velodrome, dom velikana Marseillea

Piše: D. B.
(Foto: EPA)
Stadion Stade Velodrome nalazi se u gradu Marseilleu u Francuskoj i dom je Olympique de Marseillea. Na njemu će biti odigrano šest utakmica Evropskog prvenstva u nogometu.

Stade Velodrome je izgrađen uoči Svjetskog prvenstva koje je u Francuskoj održano 1938. godine. Uskoro je postao dom Marseillea, jer je Stade de l'Huveaune postao premalen za veliki klub.

Novoizgrađeni stadion je zvanično otvoren 13. juna 1937. godine prijateljskom utakmicom između Marseillea i Torina. Tokom SP 1938. godine na njemu je odigrana utakmica grupne faze, kao i polufinale u kojem je Italija pobijedila Brazil 2:1.

Stadion je u početku imao biciklističku stazu, a obje strane su bile pokrivene. Ostao je uglavnom nepromijenjen nekoliko desetljeća, a biciklistička staza je postepeno uklonjena proširenjem tribina.

Rekonstrukcija je uslijedila uoči Eura 1984. godine kada je na njemu odigrana prva utakmica grupne faze, kao i polufinale između Francuske i Portugala koje je završeno rezultatom 3:2.

Stadion je gotovo u potpunosti rekonstruisan za potrebe SP 1998. godine kada je dobio karakterističan okrugli oblik tribina. Kapacitet je povećan na 60.000 mjesta, ali su uslijedile kritike zbog nedostatka pokrova.

Tokom Mundijala su na Stade Velodromeu odigrane četiri utakmice grupne faze, jedna utakmica osmine finala, jedna četvrtfinala i polufinale između Brazila i Holandije (1:1).

Za ovogodišnji Euro su napravljeni novi planovi rekonstrukcije koji su uključivali gotovo kompletnu rekonstrukciju dvije glavne tribine, manje radove na preostale dvije tribine, kao i izgradnju krova za kompletan stadion. Kapacitet je povećan za dodatnih 7.000 mjesta i sada iznosi ukupno 67.000. Rekonstrukcija je završena 2014. godine, a koštala je 267 miliona eura.

Na Stade Velodromeu će tokom Eura biti odigrane četiri utakmice grupne faze te po jedno četvrtfinale i polufinale.

Raspored utakmica na Stade Velodromeu:

Grupa B: Engleska - Rusija, 11. juni (21:00 sati) Grupa A: Francuska - Albanija, 15. juni (21:00 sati) Grupa F: Island - Mađarska, 18. juni (18:00 sati) Grupa C: Ukrajina - Poljska, 21. juni (18:00 sati)

Četvrtfinale: prvi par, 30. juni (21:00 sati) Polufinale: drugi par, 7. juli (21:00 sati).