Nogomet
8

Predstavljamo stadione Eura 2016: Stade Geoffroy-Guichard, zeleni pakao

Piše: D. B.
Stadion Stade Geoffroy-Guichard nalazi se u Saint-Etienneu i dom je nogometnog kluba AS Saint-Etienne. Jedan je od stadiona koji će ugostiti utakmice Evropskog prvenstva u Francuskoj ovog ljeta.

Radi se o stadionu pogodnom za različite namjene. Prvobitno je izgrađen 1930. godine na zemljištu koje je poklonio Geoffroy Guichard, a predsjednik kluba njegov sin Pierre odlučio je stadion nazvati po svom ocu. Zvanično je otvoren 1931. godine kada su utakmicu odigrali AS Stephanoise i Cannes. AS Stephanoise je kasnije promijenio ime u AS Saint-Etienne. Tada je stadion imao samo jednu tribinu sa 800 sjedećih mjesta, nekoliko terasa i atletsku stazu.

Prva velika rekonstrukcija dogodila se 1956. godine, uklonjena je atletska staza, a izvršene su i promjene tribine. Godine 1960. je grad Saint-Etienne postao vlasnik stadiona, izgrađena je potpuno nova tribina nasuprot glavne, a obje su djelomično pokrivene. Tada je kapacitet stadiona iznosio gotovo 40.000 mjesta.

Stadion je dodatno proširen i renoviran za Evropsko prvenstvo 1984. godine, a kapacitet je povećan na 48.270 gledatelja. Tokom prvenstva su na stadionu odigrane dvije utakmice.

Sljedeća velika rekonstrukcija stadiona uslijedila je uoči Svjetskog prvenstva 1998. godine. Tokom Mundijala je odigrano pet utakmica grupne faze i jedna utakmica osmine finala na ovom stadionu.

Zahvaljujući rekonstrukciji uoči ovogodišnjeg Eura, stadion sada ima 42.000 sjedećih mjesta. Podsjeća na engleske stadione zbog tribina na dvije etaže koje su veoma blizu terena.

Zbog sjajne atmosfere koju prave navijači Saint-Etiennea, stadion Stade Geoffroy Guichard se naziva i "zeleni pakao".

Na ovom stadionu će biti odigrane četiri utakmice Eura:

Grupa F: Portugal - Island, 14. juni (21:00 sati) Grupa D: Češka Republika - Hrvatska, 17. juni (18:00 sati) Grupa B: Slovačka - Engleska, 20. juni (21:00 sati) Osmina finala: drugoplasirani iz Grupe A - drugoplasirani iz Grupe C, 25. juni (15:00 sati).