Nogomet
8

Predstavljamo stadione Eura 2016: Stade de Nice, moderni stadion i muzej francuskog sporta

Piše: D. B.
(Foto: EPA)
Stadion Allianz Riviera koji će se zbog marketinških razloga tokom Evropskog prvenstva zvati Stade de Nice, odnosno Grand Stade de Nice, nalazi se u gradu Nici, a koristi ga OGC Nice. Na njegovom travnjaku će biti odigrane četiri utakmice ovogodišnjeg Eura.

OGC Nice je dugo pokušavao napraviti novi stadion koji bi zamijenio stari Stade de Ray. Prvi projekt za izgradnju novog stadiona je propao 2002. godine, a drugi 2006. Tek kada je Francuska dobila domaćinstvo za Euro 2016. godine, dogodile su se konkretne stvari. Konačni planovi su prezentovani sredinom 2010. godine, a u augustu 2011. godine je počela konstrukcija.

Stadion je dizajnirala kompanija Wilmotte & Associes, a izgradnja je koštala 245 miliona eura. Jedna polovina je finansirana javnim, a druga privatnim sredstvima. Prava na ime stadiona je otkupila kompanija Allianz, tako da je nazvan Allianz Riviera. U njegovom sastavu je i francuski nacionalni muzej sporta.

Ovaj stadion prima 36.000 gledatelja, a pogodan je i za ragbijaške utakmice, teniske mečeve, moto sport i koncerte.

Stade de Nice će biti domaćin četiri utakmice Eura:

Grupa C: Poljska - Sjeverna Irska, 12. juni (18:00 sati) Grupa D: Španija - Turska, 17. juni (21:00 sati) Grupa E: Švedska - Belgija, 22. juni (21:00 sati) Osmina finala: drugoplasirani iz Grupe B - drugoplasirani iz grupe F, 27. juni (21:00 sati).