Nogomet
20

Predstavljamo Izraelce: Napadači briljiraju, odbrana i golman su šansa za Zmajeve

Piše: A. D.
Reprezentacija Izraela nedjeljnu utakmicu protiv Bosne i Hercegovine dočekuje sa šest bodova iz dva meča.

Izabranici Elija Gutmana trijumfovali su u mečevima protiv Kipra i Andore. Selektor ove reprezentacije na pomenutim utakmicama preferirao je formaciju sa četiri igrača u zadnjoj liniji, pet veznih igrača, te jednim napadačem.

Na golu je na prethodnim utakmicama stajao Ofir Marciano, čuvar mreže Ashoda koji je novu sezonu u izraelskom šampionatu otvorio neočekivano loše i nalazi se na pretposljednjoj poziciji na tabeli. Guttmanov stoperski tandem čine kapiten Ben Haim i Eytan Tibi. Tibi je jedan od najboljih igrača Maccabija iz Tel Aviva, dok je Ben Haim dobro poznato lice iz Premiershipa. Nekadašnji defanzivac Chelseaja i Manchetser Cityja danas sa uspjehom igra za Charlton.

Na desnom boku je saigrač Edina Cocalića iz Maccabi Haife Eyal Meshumar. U dosadašnjem dijelu šampionata ove zemlje Meshumar je zabilježio pet nastupa za svoj klub.

Taleb Tawatha je na prethodnim mečevima igrao na poziciji lijevog beka. Eli Gutman ovog puta nije odlučio uputiti mu pozivnicu, pa će umjesto njega na lijevoj strani odbrane vjerovatno zaigrati Ben Harush, fudbaler iz Maccabi Tel Aviva.

Od igrača iz izraelskog veznog reda treba posebno istaći dva imena. Bibars Natcho trenutno briljira u timu CSKA iz Moskve, kao i Eran Zahavi, koji je prema mišljenju mnogih najbolji igrač izraelskog prvenstva. Zahavi je glavna poluga Maccabija, dok je Natcho najbolji strijelac Premijer lige Rusije sa sedam pogodaka.

“Prljavi” posao na sredini terena radit će Celticov Nir Biton.

Gutman je na spisak za nedjeljni meč uvrstio pet napadača. Svi oni u posljednje vrijeme igraju zapažene uloge u svojim klubovima. Omar Damari prva je zvijezda Austrije iz Beča, Lior Rafaelov je zapažen u Club Bruggeu, a Tomer Hemed u španskoj Almeriji. Ben Sahar je centarfor holandskog Williema, dok Itay Shechter igra zapaženu ulogu u dresu Nantesa.

Zmajeve u najboljoj formi dočekuju Damari i Rafaelov. Napadač Austrije na 13 utakmica postigao je devet pogodaka, uz četiri asistencije. Rafaelov je sa druge strane na 13 odigranih utakmica za Club Brugge postigao šest golova, te upisao isto toliko asistencija. Shechter je u dresu Nantesa ove sezone postigao tri pogotka, uz dvije asistencije.

Ipak najveća uzdanica navijača Izraela je Tomer Hamed iz Almerije. On je u dresu Izraela odigrao 15 utakmica i pri tom postigao deset pogodaka.