Nogomet
1

Predstavljamo grupu F u kojoj će Zmajevi igrati protiv Argentine, Irana i Nigerije

Piše: D. B.
Foto: AFP
Foto: AFP
U brazilskom ljetovalištu Costa do Sauipe je održan žrijeb grupa za Svjetsko prvenstvo u Brazilu 2014. godine. Nogometna reprezentacija BiH će igrati u grupi F sa Argentinom, Iranom i Nigerijom. Argentina je sigurno favorit, ali Zmajevi definitivno mogu nadjačati Iran i Nigeriju i naći se u drugom krugu SP-a. Donosimo vam najvažnije informacije o našim protivnicima.

Argentina

Argentina je treća reprezentacija svijeta prema FIFA-inoj listi sa 1.251 bodom. U Brazilu će igrati pod vodstvom selektora Alejandra Sabelle. Argentinsku reprezentaciju čine mnoge zvijezde, 22 nogometaša, koji ukupno vrijede 439 miliona eura. Najskuplji među njima je svakako Barcelonin čarobnjak Lionel Messi, čija se vrijednost procjenjuje na 120 miliona eura.

Prosječna starost argentinske reprezentacije je 27,1 godinu, najmlađi nogometaš je dvadesetjednogodišnji Erik Lamela, a najstariji tridesettrogodišnjak Hugo Campagnaro. Reprezentacija je odigrala 565 utakmica, najiskusniji aktivni reprezentativac je Javier Mascherano sa 93 nastupa, a najviše utakmica svih vremena za državni tim ima Javier Zanetti, koji je odigrao 145 susreta. Najbolji strijelac reprezentacije Argentine svih vremena je Gabriel Batistuta, koji je postigao 56 golova.

Bosna i Hercegovina

Reprezentacija BiH je na 21. mjestu FIFA-ine rang-liste. Na Svjetskom prvenstvu u Brazilu će igrati nakon što se uspjela kvalifikovati igrajući u grupi G. Zmajevi su u 10 odigranih utakmica sakupili 25 bodova. Bili su bodovno izjednačeni sa drugoplasiranom Grčkom, ali s boljom gol razlikom. Ovo će biti prvo veliko takmičenje za našu reprezentaciju.

Naš nacionalni tim čini 18 igrača, a to su golmani Asmir Begović (Stoke City) i Jasmin Fejzić (VfR Aalen), defanzivci Avdija Vršajević (Hajduk Split), Ermin Bičakčić (Eintracht Braunschweig), Emir Spahić (Bayer Leverkusen), Sead Kolašinac (Schalke 04) i Toni Šunjić (Zorya Lugansk), vezni igrači Miralem Pjanić (AS Roma), Zvjezdan Misimović (Guizhou Renhe), Zoran Kvržić (Rijeka), Adnan Zahirović (VfL Bochum), Sejad Salihović (Hoffenheim), Senijad Ibričić (Kayseri Erciyesspor), Haris Medunjanin (Gaziantepspor) i Izet Hajrović (Grasshopper) te napadači Vedad Ibišević (Stuttgart) i Edin Džeko (Manchester City).

Ukupna vrijednost igrača reprezentacije BiH iznosi 94,6 miliona eura. Najskuplji igrač je Edin Džeko, koji vrijedi 27 miliona dolara. Prosjek godina je 26,6, najmlađi reprezentativac je novajlija u našem timu, dvadesetogodišnji Sead Kolašinac, najstariji nogometaš u našem timu je kapiten Emir Spahić, koji ima 33 godine.

Reprezentacija je u svojoj historiji odigrala ukupno 504 utakmice, a najviše nastupa ima Zvjezdan Misimović, koji je za Zmajeve odigrao 79 utakmica. Najbolji strijelac reprezentacije je Edin Džeko.

Iran

Reprezentacija Irana nalazi se na 45. mjestu FIFA-ine rang-liste, a selektor je portugalski stručnjak Carlos Queiroz. Ukupna vrijednost nogometaša ove reprezentacije je 25,1 milion eura. Najskuplji nogometaš je Fulhamov Ashkan Dejagah, koji na tržištu vrijedi 3,5 miliona eura. Prosječna starost reprezentacije irana je 27,9 godina, najmlađi reprezentativac je Alireza Jahanbakhsh, koji ima 20 godina, dok je najstariji tridesettrogodišnji Rahman Ahmadi. Reprezentacija Irana je upisala 721 utakmicu, najviše nastupa ima Ali Daei, njih 149, a isti igrač je i najbolji strijelac sa 109 postignutih golova. Od nogometa se oprostio prije šest i po godina.

Nigerija

Nigerija je 36. reprezentacija svijeta, a na SP u Brazilu će je voditi selektor Stephen Keshi. Trenutno reprezentaciju čini 25 igrača, koji su zajednički vrijedni 96,1 milion eura. Najvredniji igrač je John Obi Mikel, nogometaš Chelseaja, koji vrijedi 22 miliona eura.

Prosjek starosti reprezentacije Nigerije je 24,7 godina, najmlađi igrač je dvadesetogodišnji Kenneth Omeruoo, a najstariji je tridesetdvogodišnji Shola Ameobi. Reprezentacija Nigerije je zabilježila 460 mečeva. Najiskusniji je trenutno Vincent Enyeama, golman koji ima 81 nastup. Najviše nastupa svih vremena ima Joseph Yobo, koji je odigrao 95 utakmica za Nigeriju. Najbolji strijelac je preminuli Rasheed Yekini sa 37 golova.

Na SP-u će nastupiti 32 reprezentacije, a bit će podijeljene u osam grupa. Prvo kolo je na rasporedu 12. juna 2014. godine. Grupna faza će trajati do 26. juna na stadionima u Natalu, Fortalezi, Manausu, Braziliji, Recifeu, Salvadoru, Culabi, Rio de Janeiru, Porto Alegreu, Curtibi i Belo Horizonteu.

Dva dana nakon završetka grupne gaze počet će nokaut faza u kojoj će igrati po dvije najbolje plasirane reprezentacije iz pomenutih osam grupa.

Finalna utakmica će biti odigrana na Marakani u Rio de Janeiru 13. jula. Zmajeve će na SP-u voditi selektor Safet Sušić.

Raspored utakmica u grupi F:

Rio de Janeiro, 15. juna: Argentina - BiH Curitiba, 16. juna: Iran - Nigerija Belo Horizonte, 21. juna: Argentina - Iran Cuiaba, 21. juna: Nigerija - BiH Porto Alegre, 25. juna: Nigerija - Argentina Salvador, 25. juna: BiH - Iran