Nogomet
0

Predsjednik Italije najavio rat nogometnim huliganima

FENA
Predsjednik Italije Giorgio Napolitano zatražio je u ponedjeljak usvajanje oštrih mjera protiv nasilja na nogometnim stadionima, a u Cataniji je održan sprovod policajcu Filippu Racitiju ubijenom u petak u neredima nakon utakmice između Catanje i Palerma.

Nastavljena je istraga oko smrti Filippa Racitija i uhićeno je 29 osoba, od kojih sedam maloljetnika, a jedan od njih je sin policajca. Nove pojedinosti proizišle su poslije obdukcije Racitija, koji je umro zbog smrskane jetre poslije strašnog udarca u trbuh. Liječnici drže kako je Raciti zadobio udarac pola sata prije smrti. Istraga proučava i snimke načinjene prije utakmice.

"Kako bi se vratila vedrina i normalno ponašanje na nogometnim stadionima potrebno je očekivati oštre mjere vlade i svih subjekata u svijetu sporta protiv nasilja, a škole i obitelji trebaju odgajati mlade da poštuju legalitet i odbacuju nasilje", poručio je Napolitano u pismu šefu italijanske policije Gianniju De Gennaru, koji je pismo pročitao tokom današnje ceremonije sprovoda Filippa Racitija u katedrali u Cataniji.

Italijanski olimpijski komitet (CONI) oštro je u ponedjeljak osudio riječi predsjednika nogometnih klubova Antonija Matarresea koji se usportivio prekidu nogometnog prvenstva kazavši kako "nogomet ne može prestati, a mrtvi su dio sistema. Nama je žao, ali spektakl se mora nastaviti".

CONI je tu izjavu ocijenio uvredljivom i Matarrese bi mogao biti i optužen zbog kršenja zakona o sportskom ponašanju. Prekršio je članke koji brane izjave koje bi mogle poticati na nasilje, kao i zbog vrijeđanja dostojanstva sportskih organizacija.

U Italiji ima oko 700 ultra-navijačkih klubova sa 60 hiljada potencijalnih nasilnika. Ti su klubovi i politički vezani ili uz krajnju desnicu ili krajnju lijevicu.

Vlada bi trebala odlučiti kada će se nastaviti nogometno prvenstvo pošto je obustavljeno do daljnjega. Postoji vjerovatnoća da će se prvenstvo najprije nastaviti pred praznim stadionima, jer samo tri stadiona, olimpijski u Rimu, olimpijski u Torinu i San Siro u Milanu, odgovaraju normama. Na ostalima će se morati provesti preinake. Vjerojatno će se navijačima zabraniti odlazak u druge gradove, pooštrit će se kazne za nasilnike itd.