Nogomet
156

Predsjednik FIFA-e Sepp Blatter podnio ostavku

Klix.ba
Foto: EPA
Foto: EPA
Predsjednik FIFA-e Sepp Blatter podnio je ostavku! Svoju odluku je saopćio u Cirihu gdje traje konferencija za medije na kojoj je Blatter iznenadio nogometni svijet i otišao s čela FIFA-e nakon korupcijskog skandala.

"Moj nasljednik će se znati na kongresu koji će se održati što prije", rekao je Blatter.

Podsjećamo, Blatter je prije nekoliko dana po peti put izabran za predsjednika FIFA-e kada se zahvalio rukovodiocima fudbalskih federacija na povjerenju.

"Ja ću upravljati ovim brodom. Ovaj brod moramo vratiti na plažu. Moramo mnogo raditi za budućnost FIFA-e", rekao je Blatter.

Blatter (79) je odluku objavio šest dana nakon što je FBI upala u hotel u Cirihu i uhapsila nekoliko zvaničnika FIFA-e.

"Temeljno sam razmotrio moje predsjedavanje FIFA-om. Volim FIFA-u više od svega, a ja samo želim najbolje za fudbal. FIFA treba duboke promjene", rekao je Blatter na konferenciji za novinare.

Blatter je rekao da će se sljedeći kongres FIFA-e održati 13. maja 2016. godine u Meksiku, te da će pozvati Izvršni odbor da organizuje vanredni kongres na kojem će biti izabran njegov nasljednik.

Dodao je da bi bilo kontraproduktivno brzati s odlukama u vezi izbora, te najavio da će se usredotočiti na temeljite reforme koje su ovoj organizaciji nužne.

"Kako je riječ o ozbiljnoj funkciju mislim da bi bilo kontraproduktivno brzati s odlukama i trebamo pustiti najboljim kandidatima da se na najbolji mogući način predstave javnosti i objave svoje kandidature u skladu sa statutom FIFA-e i njenim zakonima. Kako neću biti kandidat, moći ću se usredotočiti na temeljite reforme koje su ovoj organizaciji nužne", rekao je Blatter.

Također oglasio se i predsjednik Evropske nogometne federacije (UEFA) Michel Platini koji je i prije par dana pozvao Blattera da se povuče.

"Bila je to teška odluka, ali hrabra i ispravna", kratko je prokomentarisao Platini Blatterovu odluku o ostavci.

Greg Dyke predsjednik Engleskog nogometnog saveza (FA) za BBC je kazao kako se ne bi osjećao ugodno da se danas nalazi u Kataru, aludirajući da bi ova država mogla izgubiti domaćinstvo Svjetskog prvenstva nakon Blatterovog odlaska.

Sepp Blatter se na mjestu predsjednika FIFA-e nalazi od 1998. godine. Prošle srijede ovu organizaciju potresao je veliki korupcijski skandal nakon što su američki i švicarski organi uhapsili 14 visokopozicioniranih dužnosnika FIFA-e zbog osnovane sumnje u pranje novca, uzimanje mita i organizovanog kriminala.