Nogomet
0

Predsjednik DFB-a: Ne razumijem kako je Katar dobio SP

Totalsport
Theo Zwanziger
Theo Zwanziger
Theo Zwanziger, predsjednik Njemačkog nogometnog saveza, kritikovao je činjenicu da je Katar dobio domaćinstvo Svjetskog prvenstva 2022. godine.

"Nikada nisam shvatio kako je jedna takva mala zemlja mogla biti izabrana za domaćina jednog od najvažnijih sportskih događaja na svijetu. Pogotovo što je prije izbora Katar kotirao kao zadnja zemlja koja bi mogla biti odabrana", čudi se Zwanziger koji je član Izvršnog odbora Svjetske nogometne federacije (FIFA).

"Moram izraziti svoju sumnju jesu li pri donošenju ove odluke sportski motivi dovoljno uzeti u obzir", poentirao je Zwanziger.

Katar je pobijedio Južnu Koreju, Japan, Australiju i Sjedinjene Američke Države u trci za organizacijom SP-a 2022. godine.

Malena država bogata naftom, s populacijom od manje od dva miliona stanovnika, postaće prva bliskoistočna država koja će organizovati veliko sportsko takmičenje.

Zbog velikih vrućina tokom ljeta, špekuliše se kako bi Mundijal 2022. godine mogao biti prebačen u zimske mjesece, što bi značilo da bi trebalo u potpunosti promijeniti uobičajeni kalendar takmičenja u toj sezoni.