Nogomet
0

Predsjednik Angole otvorio AKN i osudio teroristički napad

Totalsport
Jose Eduardo dos Santos (Foto: AFP/File)
Jose Eduardo dos Santos (Foto: AFP/File)
Angola je domaćin Afričkog kupa nacija koje počinje u nedjelju. Predsjednik Angole Jose Eduardo dos Santos otvorio je afričko prvenstvo i osudio teroristički napad na reprezentaciju Toga koja je zbog toga odustala od takmičenja.

Najmanje dvojica pripadnika stručnog stožera reprezentacije Toga, pomoćni trener i glasnogovornik, kao i vozač autobusa, preminuli su u petak od posljedica ranjavanja u terorističkom napadu separatističkih snaga iz naftom bogate pokrajine Cabinde, smještene na sjevernom dijelu angolskog teritorija, uz samu granicu s Kongom.

Iako su reprezentativci Toga u subotu donijeli odluku da će u počast na preminule članove reprezentacije ipak nastupiti na Kupu nacija, premijer te države Gilbert Houngbo naredio im je da se vrate u domovinu, i to još u nedjelju, na dan otvorenja prvenstva.

Uoči prve utakmice Afričkog kupa nacija, između domaćina Angole i Malija u Luandi, predsjednik Angole Jose Eduardo dos Santos otvorio je 27. izdanje Afričkog kupa nacija, te osudio teroristički napad u kojem su, uz dvojicu preminulih članova reprezentacije i vozača koji je smrtno stradao, još najmanje devetorica članove reprezentacije Toga ranjeni.

"Osuđujemo teroristički čin, ali takmičenje će se ipak odvijati u Cabindi. Svi smo zajedno u ovome, pa neka najbolji pobijedi!", poručio je predsjednik Angole.