Nogomet
14

Pred sudar Španije i Hrvatske: Kako je šest Vatrenih zaustavljalo Iniestu prije četiri godine

Piše: O. T.
Foto: AFP
Foto: AFP
Jedna od naboljih fotografija legendarnog Diega Armanda Maradone je ona kada tokom polufinalnog okršaja sa Belgijom na Mundijalu 1986. godine prima loptu lijevom nogom dok ispred njega sa grimasama na licu stoji šest Belgijanaca.

Fotografija je zaista ilustracija veličine "malog zelenog", jednog od najboljih igrača u historiji fudbala. Međutim, radi se o optičkoj varci, jer se taj momenat desio nakon slobodnog udarca Argentine.

Maradona je stajalo s bočne strane "živog zida" i dobio kratak pas iz slobodnog udarca, a fotograf je uspio zabilježiti taj momenat kako Belgijanci koji su stajali u "živom zidu" stoje jako blizu i gledaju u sjajnog Argentinca (na videozapisu od 1:12).

Ipak, kao što već rekosmo, fotografija jeste ilustracija, pečat, demonstracija Maradonine sile, jer meč je okončan rezultatom 2:0, a oba pogotka postigao je Maradona. Argentina je kasnije otišla u finale i tamo pobijedila Zapadnu Njemačku rezultatom 3:2.

Slična fotografija pojavila se 26 godina kasnije kada je na Evropskom prvenstvu u Poljskoj i Ukrajini u okviru 3. kola grupe C Španija igrala protiv Hrvatske. Loptu je dobio Andres Iniesta, a jedan od gomile fotografa uspio uhvatiti trenutak kada je oko sjajnog veznjaka Barcelone bilo čak šest fudbalera Hrvatske.

Ovaj put, nije se radilo o optičkoj varci, nije se akcija zbila nakon slobodnog udarca, nego zaista dok je Iniesta svojim driblinzima pravio slalom između igrača u kockastim dresovima (na videozapisu od 3:08).

Meč je okončan rezultatom 1:0 za Španiju koja je prošla dalje i na kraju se okitila titulom. Tim porazom Hrvatska je ispala u grupi iako je bila jako blizu da izbaci tada akutelne prvake svijeta i Evrope te ih spriječi da osvoje treću uzastopnu titulu na velikim takmičenjima.

Španija i Hrvatska za prvo mjesto, Turska za čudo, može li S. Irska "nasekirati" Njemačku?

Hrvatska večeras ima šansu da se revanšira Španiji i pobjedom u 3. kolu grupe D Eura u Francuskoj osvoji prvo mjesto u grupi. Meč počinje u 21:00 sati na stadionu Bordeaux.