Nogomet
74

Pred šest hiljada bh. navijača: Zmajevi u Žilini igraju utakmicu istine!

Piše: Edin Isanović
Zmajevi idu po pobjedu u Žilini (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Zmajevi idu po pobjedu u Žilini (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Nogometna reprezentacija BiH igra večeras u Žilini osmu kvalifikacionu utakmicu za plasman na Mundijal. Nakon neočekivanog poraza u Zenici izabranici Safeta Sušića pokušat će, uz maksimalan angažman, pobijediti Slovačku i ostati na liderskoj poziciji grupe G.

Činjenica je da naš državni tim očekuje izuzetno teška utakmica, a niko i ne razmišlja drugačije. Slovaci imaju svoj kvalitet koji su pokazali na Bilinom Polju i koji se treba poštovati.

"Moji igrači nisu zaboravili igrati nogomet. Više od godinu dana smo bili neporaženi. Znamo da neće biti lako protiv Slovačke, ali isto tako znam da mi možemo mnogo bolje. Neće nas tako lako skinuti s prvog mjesta", kazao je selektor Sušić koji će biti lišen usluga Avdije Vršajevića. Na toj poziciji zaigrat će Mensur Mujdža.

Kapiten bh. tima Emir Spahić naglasio je kako Zmajevi nikada neće iznevjeriti navijače.

“I nama je bilo teško nakon poraza u Zenici kao i vama. Igrat ćemo kao da smo kod kuće, a na takvu podršku smo navikli. Nadamo se da će utakmica završiti povoljnim rezultatom za nas", rekao je Spahić.

Spuštanje lopte na zemlju i njen posjed prvi je korak prema nametanju naše igre. Uspijemo li nametnuti kombinatoriku i pas igru, što treba biti temelj, šanse da se osvoje tri boda bit će mnogo veće.

No, budu li naši reprezentativci igrali kao u petak, loše ćemo proći. Uz najavljenih šest hiljada naših navijača Džeko i saigrači moraju igrati do krajnjih granica svojih mogućnosti.

Papetovi izabranici trebaju biti mirni i strpljivi u gradnji napada, viteški se boriti za svaki centimetar terena. Uz takav pristup rezultat neće izostati. Također, Zmajevi trebaju igrati disciplinovano, borbeno i požrtvovano.

"Sigurno je da će igrači dati sve od sebe, jer su svjesni šta mogu izgubiti i sve će uraditi kako bi izbjegli baraž. Nadam se da će naši reprezentativci pokazati pravu sliku u Žilini”, poručio je Sušić.

Naš nacionalni tim mora voditi računa i o svom golu, a odbranom će komandovati Spahić.

Srednji red će biti na velikom iskušenju. Da bi mogli parirati borbenim Slovacima trebat će više trčati u igri bez posjeda lopte. Vjerujemo da će na stadionu Pod Dubnom napadači zatresti mrežu.

Utakmici u Žilini počinje u 20:15 sati uz direktan prijenos na FACE TV i komentar Marjana Mijajlovića.