Nogomet
14

Pravilnik NSBiH: Zahtjevu Željezničara ne bi trebalo biti udovoljeno

Piše: D. B.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
FK Željezničar je uputio zahtjev Nogometnom savezu BiH da se odgodi odigravanje 28. kola Premijer lige BiH zbog toga što će Plavim nedostajati trojica važnih igrača. Međutim, prema pravilniku NSBiH, to nije moguće.

FK Željezničar će u terminu odigravanja 28. kola, odnosno derbija protiv FK Sarajevo, biti oslabljen zbog neigranja trojice nogometaša, Kerima Memije, Amira Hadžiahmetovića i Dženisa Beganovića, koje očekuje nastup u elitnom krugu kvalifikacija za Evropsko prvenstvo za juniore. Ipak, ako je suditi prema Pravilniku o nogometnim takmičenjima, zahtjevu tima sa Grbavice neće biti udovoljeno.

Član 19. pomenutog Pravilnika se odnosi na odlaganje utakmica, a Željezničar u ovom slučaju ne ispunjava uvjete.

"Ako klub daje dva ili više igrača u reprezentaciju Bosne i Hercegovine (A i U 21), radi odigravanja utakmica predviđenih kalendarom takmičenja, na njegov zahtjev mora se izmijeniti raspored odigravanja prvenstvene ili kup utakmice. Odredbe stava 1. ovog člana ne mogu se primjenjivati u slučaju kada se radi o igraču koji je uzet u obzir za omladinsku i kadetsku reprezentaciju. Odluku o odlaganju utakmice donosi nadležni takmičarski organ i o tome pismeno obavještava klubove tri dana prije utvrđene utakmice čiji se termin pomjera", navodi se u Pravilniku.

Ipak, treba sačekati konačnu odluku Takmičarske komisije NSBiH, koja zasjeda sutra u 10 sati.