Euro
0

Prandelli: Španija nije dosadna, sviđa mi se kako igra

Totalsport
Cesare Prandelli
Cesare Prandelli
Cesare Prandelli, selektor talijanske ngometne reprezentacije, izjavio je kako očekuje da će španska reprezentacija u nedjeljnom finalu Eura u Kijevu pokušati "ugušiti" njegovu ekipu.

Prandelli nikako nije prihvatio tezu da aktuelni evropski i svjetski prvaci na ovome takmičenju igraju "dosadni nogomet".

"Španci su dosadni? To nije tačno. Zapravo se se njihovi protivnici uplašili njih pa su igrali vrlo defenzivno. Nije im pomagalo, jer je Španija na kraju uvijek izlazila kao pobjednik. Ne, Španci uopće nisu dosadni", započeo je selektor "Azzurra".

Dodao je kako očekuje špansku formaciju kakvu je selektor "Furije" Vicente del Bosque uglavnom prakticirao na ovom natjecanju, bez isturenog napadača. Otkrio je i kako se misli suprotstaviti španskoj "tika-taki".

"Naš glavni zadatak će biti pokušati osvojiti loptu što prije. Naravno da će to u velikoj mjeri ovisiti o tome kako će igrati Španija. Mi ćemo im pokušati zatvoriti prostor i spriječiti ih da razviju svoju igru, naročito u sredini terena".

U prvoj utakmici između Španije i Italije na Euru koja je završila 1-1, u 1. kolu C grupe, Del Bosque je na travnjak izveo postavu u formaciji 4-6-0, sa Cescom Fabregasom kao "lažnim brojem 9". Ponovio je to u još nekoliko prilika.

"Očekujem opet takvu Španijuu. Ekipa koja guši svoje rivale i koja jednostavno ne prima golove. Makar igrali i bez klasičnog napadača, Španci vas napadaju vrlo duboko sa svih pozicija. Vrlo su moderni i meni se jako sviđa kako igraju. Mi ćemo se pokušati adaptirati na njihovu igru, bez obzira hoće li u sastavu biti "pravi" ili "krivi" broj 9 – rekao je Prandelli.