Nogomet
0

Poznati sudionici afričkog Kupa nacija

FENA
Završene su kvalifikacije za afrički Kup nacija koji će se od 21. jula do 12. februara 2012. održati u Gabonu i Ekvatorijalnoj Gvineji. Poznato je svih 16 sudionika prvenstva 'Crnog kontinenta' među kojima iznenađujuće neće biti Nigerije, Kameruna, Alžira i Južne Afrike, sudionika posljednjeg svjetskog prvenstva.

Ove četiri reprezentacije su ukupno osvojile osam kontinentalnih naslova prvaka i još osam puta igrale u finalima, no nisu uspjele izvaditi vizu za skorašnje prvenstvo. Bit će to tek drugo prvenstvo Afrike u posljednjih 30 godina na kojem neće biti Kameruna, dok je Nigerija posljednje prvenstvo propustila 1998. godine.

Nigerija je osvojila drugo mjesto u skupini B iza Gvineje nakon što je u ključnom susretu za prvo mjesto remizirala protiv Gvineje 2:2 primivši drugi gol u sudačkoj nadoknadi. Kamerun je također osvojio drugo mjesto i to u skupini E sa pet bodova manje od Senegala.

Alžir, kojeg vodi bivši trener zagrebačkog Dinama Vahid Halilhodžić je bio tek treći u skupini D iza Maroka i Centralne Afričke Republike. Halilhodžić je Alžir preuzeo u lipnju ove godine i vodio je momčad na zadnje dvije utakmice - u Tanzaniji je izvukao bod (1:1), dok je kod kuće pobijedio Centralnu Afričku Republiku 2:0.

Južna Afrika je u skupini G osvojila devet bodova kao i Niger, te Sierra Leone, no u trokutu ove tri ekipa najbolji je bio Niger. 'Bafana Bafana' je u zadnjem kolu mogla izvaditi vizu za završnicu prvenstva, no na svom travnjaku nije uspjela pobijediti Sierra Leone, utakmica je završila bez golova.

Plasman na afrički Kup nacija izborili su Angola, Bocvana, Burkina Faso, Gana, Gvineja, Obala Bjelokosti, Mali, Maroko, Libija, Niger, Senegal, Sudan, Tunis, Zambija, te domaćini Gabon i Ekvatorijalna Gvineja. Naslov prvaka brani Egipat. Ždrijeb skupina je 29. oktobra u Malabu u E.Gvineji.