Nogomet
138

Poznati prognozirali pobjednika derbija: Backović i Frenkie za Sarajevo, Bejtović i Redžepović za Želju

Piše: D. B.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
U subotu će na stadionu Asim Ferhatović Hase u okviru 28. kola BHT Premijer lige BiH snage odmjeriti vječiti rivali Sarajevo i Željezničar. Ishod ove utakmice, kao i ishod borbe za prvaka, za portal Klix.ba prognozirali su poznati iz različitih branši.

Selektor nogometne reprezentacije BiH Mehmed Baždarević je želio ostati neutralan iako je poznato prema kome gaji simpatije s obzirom na to da je bio igrač Željezničara. Ipak, popularni Meša želi da utakmica opravda epitet derbija te da pobijedi bolji.

"Neka se igra žestoko, ali sportski, kako na terenu, tako i na tribinama. Neumjesno je da ja prognoziram ko će biti prvak, jer svi znaju odakle dolazim. Dobro je to što nakon dugo vremena imamo nekoliko ekipa koje se bore za titulu. Neću ja praviti favorite, neka pobijedi najbolji. Također, neka titulu osvoji ekipa koja to najviše zasluži", izjavio je Baždarević.

Voditeljica FTV-a Emina Hodžić simpatije gaji prema Sarajevu.

"Titulu će osvojiti Sarajevo ili Željezničar. Ta odluka bi prema svemu sudeći mogla pasti na derbiju. Prognoziram pobjedu Sarajeva rezutlatom 2:1", rekla je Hodžić.

Bivši reprezentativac BiH Vedin Musić je poput selektora Zmajeva bio neutralan.

"Nemam favorita, ali prema dosad viđenom jasno je da se bitka vodi između Sarajeva i Željezničara. Ko dobije derbi, taj bi trebao biti prvak na kraju", kazao je Musić.

Voditeljica TV Hayat Indira Redžepović tipuje na Željezničar.

"Navijam za Željezničar, ali ne stižem redovno pratiti rezultate i situaciju na tabeli. Vjerujem da će Plavi pobijediti Sarajevo na derbiju i na kraju sezone osvojiti titulu prvaka BiH", smatra Redžepović.

Selektorica ženske nogometne reprezentacije BiH Samira Hurem kao favorita za pobjedu u derbiju i osvajanje titule, ponajviše zbog velikih ulaganja u igrački kadar, vidi Sarajevo. Istakla je važnost da oba sarajevska premijeligaša igraju u Evropi naredne sezone.

"Navijam za Sarajevo, ali volim i Željezničar, što je mnogima čudno. Najvažnije je da oba kluba završe u Evropi. I jedni i drugi imaju šanse za titulu, zbog čega će derbi biti posebno zanimljiv. Vjerujem da će ta utakmica biti odlučujuća u borbi za titulu. Za mene je Sarajevo favorit s obzirom na ulaganja. Bordo tim izgleda kao najbolji i zaslužuje titulu", rekla je Hurem.

Bh. pjevač Fuad Backović ne prati nogomet, ali zbog porodične tradicije je naklonjen Sarajevu.

"Nisam ljubitelj nogometa, pratim samo utakmice reprezentacije BiH, sve ostalo me mimoilazi. Međutim, moja porodica je tradicionalno uz Sarajevo, pa tako i ja. Kad sam bio mali, deda me je vodio na utakmice Sarajeva. Međutim, nemam ništa ni protiv Željezničara, živim na Grbavici veoma blizu stadiona", rekao je Backović.

Poznata bh. menadžerica Una Bejtović svim srcem je uz Željezničar te se nada novoj tituli.

"Bit će neizvjesno dok sudija ne odsvira kraj utakmice. Ipak, vjerujem da mlada postava Željezničara može napraviti podvig i osvojiti još jednu titulu za moj omiljeni klub. Mi smo Željini, Željo je naš!", poručila je Bejtović.

Bh. reper Adnan Hamidović Frenkie je navijač Slobode, ali uprkos tome s nestrpljenjem dočekuje derbi sarajevskih rivala. Njegov favorit je Sarajevo.

"Poznato je da navijam za Slobodu, ali u ovom slučaju tipujem na Sarajevo. Vidimo svi da Sarajevo mnogo radi, dobili su novog sponzora kao i vlasnika i osjeti se veliki napredak, mislim da su trenutno oni bolji tim. Također se nadam da će konačno jedan bh. tim uspjeti da se plasira u Ligu šampiona ili u Evropsku ligu, to bi bio veliki uspjeh za naš fudbal i svakako bi doprinijelo poboljšanju naše lige. Tako da, koji god bh tim bude došao do te finalne faze, imat će moju podršku. Zaista se radujem subotnjem derbiju, jer ćemo napokon imati foto finiš na kraju sezone", rekao je Frenkie.

Nekadašnji bh. košarkaš Nenad Marković istakao je da očekuje pobjedu Sarajeva.

"Drago mi je da vječiti derbi odlučuje o tituli prvaka države. Volio bih da sve prođe u sportskoj atmosferi i bez incidenata", rekao je Marković.

Derbi Sarajevo - Željezničar počinje u 17 sati.