Euro 2008
0

Poziv hrvatskim nogometnim navijačima da ne kupuju seks

FENA
Nekoliko ženskih nevladinih udruga iz Hrvatske pokrenulo je uoči Europskog nogometnog prvenstva "EURO 2008" kampanju kojom žele senzibilizirati javnost na problem trgovanja ženama u svrhu prostitucije, pri čemu posebno pozivaju nogometne navijače da "ne kupuju seks".

Centar za žrtve rata - ROSA, Mreža nevladinih organizacija za prevenciju i eliminaciju trgovanja ženama i Ženska mreža Hrvatske uputili su apel pod nazivom "Igrajte fer, ne kupujte seks" u kojemu se javnost, a posebice nogometne navijače, podsjeća da prostitucija i trgovanje ženama zbog seksualnog iskorištavanja ne bi postojali bez potražnje.

Ženske udruge upozoravaju da će "EURO 2008" u Švicarskoj i Austriji privući velik broj navijača, ali i organizatore prostitucije i trgovce ljudima koji će lažnim obećanjima, ucjenama i prisilom dovesti djevojke iz različitih zemalja, pa tako i Hrvatske, te ih nuditi navijačima kao popratni oblik zabave.

Udruge navode da je lani u Hrvatskoj otkriveno 15 žrtava trgovanja, među kojima je devet žena koje su završile u zapadnoeuropskim zemljama radi prostituiranja.