Zmajevi na stranici FIFA-e
0

"Povratak razjarenih Bosanaca"

Sarajevo-x.com
Foto: Edin Puzić/Fotoservis
Foto: Edin Puzić/Fotoservis
Uoči nastavka kvalifikacija za EURO 2012 i izuzetno važne subotnje utakmice sa Rumunijom, na oficijelnoj web-stranici FIFA-e je objavljen članak posvećen našoj nogometnoj reprezentaciji i šansama za prvi plasman na jedno veliko takmičenje.

Bosna i Hercegovina se nalazi u grupi D gdje će se u kvalifikacijskim utakmicama pokušati izboriti za mjesto koje vodi na EURO 2012, čiji su domaćini Poljska i Ukrajina. Jedna od najvažnijih utakmica u kvalifikacijama za našu reprezentaciju je upravo ona koja se u subotu igra u Zenici na Bilinom polju, gdje "zmajevi" očekuju reprezentativce Rumunije. Poraz bi Rumunima upropastio šanse da se kvalifikuju za EP.

Novinari oficijalne stranice FIFA-e su o atmosferi u našem taboru razgovarali sa kapitenom Emirom Spahićem i njegovim kolegom, mlađim stoperom Borisom Pandžom.

"Imamo odlične igrače koji igraju u najjačim ligama u Evropi. Imamo sve što nam treba, ali ponekad nemamo sreće.", rekao je Pandža pokušavši objasniti loše rezultate proteklih mjeseci.

Prošlo je malo više od godinu dana od baraža sa Portugalom u kojem naša reprezentacija nije uspjela osigurati učešće na SP u Africi, uprkos dobrim partijama u grupi, posebno protiv svjetskih prvaka Španije. Nakon neuspjeha, ekipi je trebalo dosta vremena da se oporavi, a u međuvremenu je na mjestu selektora MIroslava Blaževića zamijenio Safet Sušić.

"Još uvijek smo mlad tim", rekao je kapiten Spahić, koji na tu činjenicu gleda pozitivno. Emir se pokazao kao pravi vođa, primjer i inspiracija za sve mlade igrače, pa tako i za Pandžu.

"Spahić ima mnogo iskustva i nastupa za reprezentaciju već dugo. On zna koliko su utakmice važne, priča s nama puno, pogotovo u poluvremenu. On je kapiten, pa se tako i ponaša. Zadovoljstvo je igrati s njim. Dobro se razumijemo. On je moj uzor", pohvalio je Pandža našeg kapitena.

Emir je nastupao u kvalifikacijama za svjetska prvenstva 2006. i 2010. godine. Prije nego je prešao u Montpellier, tridesetogodišnji Spahić je igrao za moskovski Torpedo. Novinari oficijelne stranice FIFA-e su ga opisali kao harizmatičnog vođu nacionalnog tima koji nastoji sa svojom ekipom želi napokon osigurati plasman na jedno veliko takmičenje.

Spahićeva uloga je da organizuje odbranu. Mnogi smatraju da je to vitalni faktor za uspjeh.

Dvadesetčetverogodišnji Pandža je prošlog ljeta iz splitskog Hajduka prešao u belgijski Mechelen. Baš kao i njegov stariji kolega, Boris posjeduje bosanskohercegovački duh, odlučnost i borbenost, koju će reprezentacija BiH trebati ukoliko želi osigurati kartu za putovanje na EP 2012. godine u Poljskoj i Ukrajini.

"Sa novim selektorom igramo sa četvericom igrača u zadnjoj liniji, umjesto sa trojicom, što je bio slučaj dok je reprezentaciju vodio Miroslav Blažević. To je drugačiji sistem, te je došlo do promjena. Sušić pokušava nametnuti svoje metode i filozofiju igre, pa se moramo priviknuti na to. Imam povjerenja u našu odbranu", izjavio je Pandža.

BiH ima četiri boda manje od drugoplasirane Bjelorusije, te se ne smije "okliznuti" protiv Rumuna, koji imaju dva boda manje i nalaze se na petom mjestu, mišljenje je novinara stranice FIFA.com.

Nakon pobjede od 3:0 u Luksemburgu, BiH je na Koševu izgubila od Francuske rezultatom 2:0, a u Tirani je protiv Albanije odigrala neriješeno.

"U utakmici s Albanijom smo izgubili dva boda. Nisu imali prilika, ali su pogodili iz slobodnog udarca, Jako sam razočaran, jer smo mnogo bolja ekipa od njih. Nismo iskoristili svoje šanse, nismo bili oprezni, pa smo te greške skupo platili. Srećom, ekipa je mlada i talentovana. Tu još uvijek ima mjesta za poboljšanja", dodao je Pandža.

Subotnja utakmica s Rumunijom bi mogla biti prekratnica za "zmajeve". Pobjedom bi se značajno povećale šanse za plasman na EP, čemu se iskreno nadamo.