Nogomet
58

Potresni intervju Darija Srne o ratu u Ukrajini: Napustili smo kuće, stadion, navijače...

Klix.ba
Foto: EPA
Foto: EPA
Kapiten Hrvatske i Shakhtar Donetska Darijo Srna u razgovoru za engleske medije govorio je o ratu u Ukrajini. Shakhtar će ovog četvrtka igrati protiv Seville prvu utakmicu polufinala Evropske lige, a mjesto odigravanja je stadion u Lavovu, koje je od Donetska udaljeno više od 1.200 kilometara.

"Sjećam se posljednjih dana u Donetsku. To je bio 16. maj 2014. godine. Rečeno nam je da moramo otići brzo. Nisam uzeo ništa iz kuće. Samo smo uzeli dva automobila. Moje majice i dalje vise u ormaru. Bio sam jedini koji je vjerovao da će se sve brzo završiti. Svima sam rekao da ćemo se vratiti u roku od šest mjeseci", opisao je Srna kako je izgledala situacija kada je Rusija počela rat sa Ukrajinom.

Skoro dvije godine nakon napuštanja kuće, Srna ima šansu da ponovo zaigra u finalu Evropske lige, nekadašnjeg UEFA kupa, takmičenja koje je Shakhtar sa Srnom kao kapitenom, osvojio 2009. godine. Na putu prema ovogodišnjem finalu stoji aktuelni šampion Sevilla. Predsjednik Shakhtara Rinat Akhmetov izgradio je Donbas Arenu, Shakhtarov stadion sa kapacietetom 52.000 gledalaca u Donetsku, za ovakve mečeve, ali nažalost ukrajinski tim će Sevillu dočekati u Lavovu.

"Ovaj tim je jači od onog iz 2009. godine. Jači je mentalno, potencijal je veći i oni su vrlo motivirani. Mi smo izgubili naše kuće, naš stadion i naše navijače. Mi smo izgubili trening centar i izgubili smo naš grad. Mi smo jedan korak do finala i ovaj tim zaslužuje poštovanje. Ljudi koji misle da će Shakthar pasti ne znaju našeg predsjednika i oni ne znaju naš klub. Mi smo izgubili ne znam ni ja koliko važnih igrača - Willian, Fernandinho, Mkhitaryan, Alex Teixeira - i zadržali smo isti level igre. Vidjeli ste kako igraju Willian i Fernandinho u Engleskoj. Ovaj klub je njih napravio", kazao je Srna.

Srna je već dugo jedan od najboljih desnih bekova svijeta i bio je na meti velikih klubova, ali nije želio napuštati redove Shakhtara s kojim je osam puta osvojio ukrajinsko prvenstvo.

"Imao sam ozbiljne ponude iz ozbiljnih klubova poput Chelseaja, Bayern Minhena, Borussije Dortmund. Ali, da sam otišao u Chelsea, morao bih početi ispočetka i to mi nije imalo smisla. Donetsk je bio lijep. Imao je restorane, parkove, dobre škole. To je bio grad budućnosti. Rekao sam kada sam ga napuštao da ću, kad se vratim, kleknuti na koljena i poljubiti ulicu. Poljubit ću svaki put. Svi žele sretan kraj. Svi", emotivno je poručio Srna.