Šapina svjedočio u Bochumu
0

"Potplatio sam bh. sudiju Novu Panića"

Totalsport
Ante Šapina
Ante Šapina
Ante Šapina je u srijedu u svojstvu svjedoka izašao pred sudiju Zemaljskog suda u Bochumu i odgovarao na pitanja o kladiteljskom skandalu priznavši da je manipulirao rezultatima nogometnih utakmica.

Hrvat rođen u Berlinu, koji će uskoro sjesti i na optuženičku klupu u istom sudskom procesu, te koji je i dalje u pritvoru kako ne bi mogao utjecati na svjedoke, priznao je da se počeo kladiti na velike iznose odmah po završetku Svjetskog prvenstva u Njemačkoj 2006. godine.

Kratko je apstinirao nakon što je osuđen 2005. godine u "slučaju Hoyzer". Trebao je tada u zatvoru provesti ukupno 35 mjeseci, ali je izašao na slobodu odležavši tek nekoliko mjeseci. Trenutno je, kao jedan od glavnooptuženih u bohumskom procesu, u dugotrajnome istražnom pritvoru, još od 19. novembra prošle godine, kada je istraga lokalnog ureda Državnog tužilaštva rezultirala prvim optužnicama.

U srijedu je na sudu Šapina ispričao da je potplatio bosanskohercegovačkog sudiju Novu Panića, djelitelja pravde na kvalifikacijskoj utakmici za Svjetsko prvenstvo 2010. godine u Južnoj Africi. Riječ je o dvoboju Lihtenštajna i Finske, koja je završila 1-1. Šapina je otkrio da se s Panićem susreo na parkiralištu jednog sarajevskog hotela 9. septembra 2009. godine.

"Pitao sam ga može li srediti da u drugom poluvremenu padnu dva gola. To se i dogodilo, time da je Fincima svirao nepostojeći penal. Za obavljeni sam mu posao isplatio 40.000 eura", rekao je Šapina.

Panić je zbog sudjelovanja u namještanju utakmica već zaradio doživotnu suspenziju Evropske nogometne federacije (UEFA).

Također je u srijedu Šapina prokazao bivšeg bundesligaškog igrača Thomasa Cichona (34), koji danas profesionalno igra u južnoafričkom Moroka Swallowsima. Srednjeg braniča rođenog u Poljskoj, koji je devet sezona (od 1995. do 2004. godine) nosio dres Kölna, Šapina je proglasio svojom "najjačom karikom", i to u vremenu kad je nosio dres drugoligaša Osnabrücka: od januara 2006. do jula 2009. godine.

Pri svim sumnjivim utakmicama Osnabrücka, pišu njemački mediji, Cichon je zapovijedao odbranom, pa tako i prilikom dvoboja protiv Augsburga 17. aprila 2009. godine.

"Prvi gol u toj utakmici, po mom mišljenju, ide na dušu Cichona", rekao je Šapina.

Cichon se nakon vijesti iz bohumske sudnice javio njemačkim medijima da bi još jednom demantirao Šapinu.

"Nikad nisam kontaktirao s tim čovjekom. S 99,9-postotnom sigurnošću tvrdim da tog čovjeka nikad nisam susreo licem u lice. Ja nemam pojma o čemu on govori. Znam samo da utakmicu protiv Augsburga, kao ni ostale koje mi se stavljaju na teret, nisam namjestio", rekao je Cichon.