Nogomet
423

Postignut dogovor: Sarajevski klubovi više neće plaćati osiguravanje utakmica

Piše: N. N.
Ministar unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo Predrag Kurteš danas je održao sastanak sa predstavnicima Nogometnog saveza BiH, kao i predstavnicima fudbalskih klubova Olimpic, Željezničar i Sarajevo.

Na sastanku se razgovaralo o rješavanju problema plaćanja dugovanja po osnovu osiguravanja utakmica koje sarajevski premijerligaši imaju prema MUP-u Kantona Sarajevo.

Tokom sastanka, ministar Kurteš je predstavnike Nogometnog saveza BiH i navedenih klubova upoznao i sa zaključcima sa sastanka koji je krajem sedmice održao premijer Vlade KS Elmedin Konaković, kojem je osim ministra Kurteša prisustvovao i ministar kulture i sporta Samer Rešidat, te policijski komesar Vahid Ćosić. Tom prilikom je dogovoren prijedlog modela, koji bi trebao biti optimalno rješenje problema plaćanja dugovanja prema MUP-u Kantona Sarajevo.

Kako je za Klix.ba potvrdio Mirsad Šiljak, direktor Željezničara, dogovoreno je da klubovi do kraja ove sezone nastave plaćati osiguravanje utakmica po nešto sniženim cijenama. "Od sljedeće sezone sve finansiranje osiguravanja svih utakmica premijer lige preuzet će kanton, dok će klubovi plaćati samo osiguravanje utakmica kupa BiH i evropskih kupova", kaže Šiljak. Što se tiče duga klubova prema MUP-u KS, koji postoji već nekoliko godina, njega bi također trebao preuzeti kanton.

Ovo je trenutno samo prijedlog koji su usaglasili predstavnici klubova i vlasti, a on bi trebao biti i zvanično usvojen na nekoj od narednih sjednica Vlade KS i Skupštine KS.