Nogomet
2

Posljednja šansa za Kvržićevu Rijeku, Lulićev Lazio želi osigurati plasman u nokaut fazu

Piše: D. B.
Senad Lulić (Foto: AFP)
Senad Lulić (Foto: AFP)
Večeras se igra 5. kolo grupne faze Evropske lige u grupama A, B, C, D, E, F, G, H, I, J, K i L. Na rasporedu su 24 utakmice, nakon kojih će biti poznati pojedini putnici u nokaut fazu pomenutog takmičenja kolo prije kraja. Rijeka, za koju nastupa bh. reprezentativac Zoran Kvržić, mora pobijediti Vitoriju kako bi sačuvala minimalne šanse za nokaut fazu, dok Lazio našeg Senada Lulića, koji se oporavio od povrede, pobjedom nad Legijom može ostvariti isti cilj kolo prije kraja.

Osim Kvržića i Lulića, u večerašnjim utakmicama bi mogli zaigrati bh. nogometaši Edin Cocalić (Maccabi Haifa), Nusmir Fatić (Maribor), Mehmed Alispahić (Rijeka), Nikola Vasiljević i Aldin Džidić (Shakhtar Karagandy), dok Mensura Mujdže (Freiburg), Damira Zlomislića (Rijeka) i Saida Husejinovića (Dinamo Zagreb) neće biti na zelenim terenima zbog povreda.

Grupa A

Kuban - St. Gallen 18:00 Swansea - Valencia 21:05

Ukoliko ne pobjedi, Kuban se oprašta od Evropske lige. Pobjeda ostavlja ovu ekipu u igri za nokaut fazu, ali se mora poklopiti rezultat u meču Swansea - Valencia. Ako Swansea pobijedi prvoplasiranu Valenciju, osigurat će plasman u nokaut fazu. Time i St. Gallen automatski napušta pomenuto takmičenje.

  1. Valencia 9
  2. Swansea 8
  3. St. Gallen 3
  1. Kuban 2

Grupa B

Chornomorets Odesa - Dinamo Zagreb 21:05 Ludogorets - PSV 21:05

Chornomorets još uvijek ima teoretske šanse za plasman u nokaut fazu, ali mora pobijediti Dinamo i nadati se kiksu PSV-a te dobrom rezultatu protiv ovog kluba na gostovanju u posljednjem kolu. Dinamo će posljednja dva kola igrati za čast jer nema nikakve šanse za plasman u nokaut fazu.

  1. Ludogorets 10
  2. PSV Eindhoven 7
  1. Chornomorets Odesa 4
  2. Dinamo Zagreb 1

Grupa C

Elfsborg - Salzburg 21:05 Esbjerg - Standard de Liege 21:05

U ovoj grupi je najvažnije poznato, a to je da Salzburg i Esbjerg idu dalje, samo će se u posljednja dva kola boriti za prvu poziciju, koju trenutno s tri boda više drži Salzburg. Elfsborg i Standard će se međusobno boriti da izbjegnu posljednju poziciju u grupi, jer imaju samo po jedan bod.

  1. Salzburg 12
  1. Esbjerg 9
  2. Elfsborg 1
  3. Standard de Liege 1

Grupa D

Wigan - Zulte Waregem 21:05 Rubin - Maribor 18:00

Rubin je siguran putnik u nokaut fazu, ali je borba za drugo mjesto i dalje otvorena. Za to mjesto se i dalje bore Wigan, Zulte Waregem i Maribor.

  1. Rubin Kazan 10
  2. Wigan 5
  3. Zulte Waregem 4
  4. Maribor 3

Grupa E

Dnipro - Pandurii 21:05 Pacos de Fereira - Fiorentina 21:05

Fiorentina i Dnipro idu u nokaut fazu, ali se i dalje bore za prvu poziciju.

  1. Fiorentina 12
  2. Dnipro 9
  3. Pandurii 1
  4. Pacos de Ferreira 1

Grupa F

Bordeaux - Eintracht Frankfurt 21:05 APOEL - Maccabi Tel-Aviv 21:05

Eintracht je prvi sa 9 bodova i veoma je blizu nokaut faze Evropske lige. Za drugu poziciju se još uvijek bore Maccabi Tel-Aviv, APOEL i Bordeaux. Situacija će se zakomplikovati ako APOEL pobijedi ekipu iz Tel-Aviva u ovom kolu, a posebno ako bi Bordeaux savladao Eintracht na svom terenu.

  1. Eintracht Frankfurt 9
  2. Maccabi Tel-Aviv 7
  3. APOEL 4
  4. Bordeaux 3

Grupa G

Genk - Dynamo Kyiv 19:00 Rapid Beč - Thun 19:00

U grupi G je još uvijek sve otvoreno, a Genk je trenutno na prvoj poziciji. Međutim, u ovom kolu igra protiv Dynama koji ima samo bod manje, dok Rapid i Thun igraju međusobni duel i imaju po 3 boda. Poraz bi za bilo koju od ove dvije ekipe značio i kraj takmičenja u Evropskoj ligi, dok bi pobjeda, uz odgovarajući rezultat drugog para, donijela neizvjesnost uoči posljednjeg kola grupne faze.

  1. Genk 8
  2. Dynamo Kyiv 7
  3. Thun 3
  4. Rapid Beč 3

Grupa H

Liberec - Freiburg 19:00 Sevilla - Estoril 19:00

Liberec je odlučan da u ovom kolu savlada Freiburg i eliminiše ga iz borbe za prvu i drugu poziciju, a time nastavi trku sa Sevillom za prvo mjesto u grupi. Estoril gostuje kod Seville koja bi pobjedom osigurala plasman u nokaut fazu, a Estoril ostavila bez ikakvih šansi.

  1. Sevilla 8
  2. Slovan 8
  3. Freiburg 3
  4. Estoril 2

Grupa I

Lyon - Betis 19:00 Rijeka - Vitoria Guimaraes 19:00

Lyon u direktnom okršaju sa Betisom želi pobjedom preuzeti prvu poziciju u grupi, dok Betis svakako želi tu ostati. Vitoria za drugoplasiranim Lyonom zaostaje dva, a za prvoplasiranim Betisom četiri boda i još uvijek ima šanse za drugu fazu, no, morat će pobijediti Rijeku, koja ima dva boda, ali i još uvijek nadu u osvajanje druge pozicije.

  1. Real Betis 8
  2. Lyon 6
  3. Vitoria Guimaraes 4
  4. Rijeka 2

Grupa J

Trabzonspor - Apollon 19:00 Legia - Lazio 19:00

Trabzonspor je veoma blizu plasmana u nokaut fazu jer bi ga pobjeda, neriješeno ili poraz od Apollona rezultatom 1:0 odveli upravo tamo. Lazio mora pobijediti slabašnu Legiju kako bi ekipu Apollona eliminisao iz borbe.

1.Trabzonspor 10 2. Lazio 8 3. Apollon 4 4. Legia 0

Grupa K

Tromso - Tottenham 19:00 Anzhi - Sheriff 18:00

Sheriff mora pobijediti Anzhi u gostima ukoliko želi zadržati šanse za plasman u nokaut fazu. Svaki drugi rezultat znači prolazak Anzhija, a prvoplasirani Tottenham je to već osigurao. Tromso nema nikakve šanse, pa će Spursi to pokušati iskoristiti i osigurati prvu poziciju na tabeli.

  1. Tottenham 12
  2. Anzhi 7
  3. Sheriff 2
  4. Tromso 1

Grupa L

Shakhtar Karagandy - PAOK 16:00 AZ Alkmaar - Maccabi Haifa 19:00

AZ je veoma blizu nokaut faze Evropske lige, dok Haifi treba pobjeda za barem minimalne šanse za isti cilj. Shakhtar mora pobijediti PAOK ako želi ostati u borbi za plasman u drugi krug. Međutim, zbog međusobnog omjera ga ne može sustići, tako da se nada kiksu AZ-a, dok iz istog razloga Haifa ne može sustići holandski tim, pa bi u slučaju povoljnih rezultata žrtva mogao postati jedino PAOK.

  1. AZ Alkmaar 8
  2. PAOK 8
  3. Maccabi Haifa 2
  4. Shakhtar Karagandy 2