Nogomet
15

Posljednja evropska finala Francuske i Portugala: Deschampsov trijumf i Ronaldove suze

Piše: O. T.
Deschamps kao kapiten podiže pehar na Euru 2000, Ronaldo plače nakon finala Eura '04 (Foto: EPA)
Deschamps kao kapiten podiže pehar na Euru 2000, Ronaldo plače nakon finala Eura '04 (Foto: EPA)
Prije početka 15. finala evropskih prvenstava u kojem se sastaju Francuska i Portugal, podsjetimo se kako su okončana posljednja finala evropskih prvenstava u kojima su nastupile ove dvije reprezentacije.

Francuska je svoje posljednje finale evropskih prvenstava igrala 2000. godine u Holandiji i Belgiji kada je stigla kao šampion svijeta i tu titulu povezala sa titulom prvaka Evrope.

Galski pijetlovi su prvenstvo otvorili ubjedljivom pobjedom nad Danskom (3:0), a golove su postizali Laurent Blanc, Thierry Henry i Sylvain Wiltord. Zatim je u 2. kolu sa 2:1 savladana Češka. Ponovo je Henry pogađao za Francusku, dok je pobjednički gol postigao Youri Djorkaeff.

U dramatičnoj utakmici 3. kola Francuska je poražena od Holandije rezultatom 3:2. Francuzi su poveli golom Cristopheja Dugarryja u osmoj minuti da bi samo šest minuta kasnije Patrick Kluivert postavio na 1:1. Novo vodstvo Francuzima koje je s klupe predovido Roger Lemerre donio je David Trezeguet u 31. minuti. Uslijedio je preokret Oranja u drugom dijelu kada su Frank de Boer i Boudewijn Zenden zatresli mrežu za konačnih 3:2.

Drama Francuske i Portugala te zlatni gol Trezegueta

U četvrtfinalu Francuska je rezultatom 2:1 pobijedila Španiju. Strijelci za Galske pijetlove bili su Zinedine Zidane i Youri Djorkaeff.

Nakon toga, u polufinalu su se sastali današnji finalisti - Francuska i Portugal, a taj meč ostat će kao jedan od najkontraverznijih u historiji evropskih prvenstava.

Do vodstva su stigli Portugalci preko Nune Gomesa u 19. minuti, a Francuska je izjednačila golom Thierryja Henryja u 51. minuti. Meč je okončan u produžecima, a gol odluke postigao je Zinedine Zidane iz penala u 117. minuti. Upravo je taj penal stvorio veliku dramu. Glavni sudija Günter Benkö iz Austrije dosudio je penal za Francuze nakon što je procijenio da je štoper Portugala Abel Xavier igrao rukom poslije udarca Sylvaina Wiltorda.

Deschamps kao kapiten Francuske podigao svjetsku i evropsku titulu

Portugal je izgubio, a zbog žestokih reakcija na suđenje, Abel Xavier, Nuno Gomes i Paulo Bento dobili su drakonske kazne u klupskim i reprezentativnim takmičenjima pod UEFA-inom kontrolom. Xavier je dobio devet, Gomes osam, a Bento šest mjeseci zabrane igranja u UEFA-inim takmičenjima i mogli su igrati samo nacionalna takmičenja.

Infarktnu završnicu donijelo je finale između Francuske i Italije. Marco Delvecchio doveo je Italijane u vodstvo u 55. minuti, a Francuzi su izjednačili u posljednjim trenucima sudijske nadoknade meča. Strijelac je bio Wiltord. Pobjedu Francuzima donio je David Trezeguet zlatnim golom u 103. minuti. Time je Francuska objedinila titulu Svjetskog prvenstva 1998. godine sa titulom Eura 2000. godine. Kapiten Francuske na oba takmičenja bio je njen današnji selektor Didier Deschamps.

Ronaldo i Carvalho "naplaćuju" Grčku?

Tako je kada govorimo o posljednjem Euru na kojem je Francuska igrala finale. Četiri godine kasnije do finala je stigao Portugal kao domaćin. Interesantno, prvenstvo u Portugalu prije 2004. godine je bilo prvo i jedino na kojem je su prvi i posljednji meč odigrale iste reprezentaije.

Tada, kao i danas, u timu Portugala bili su Ricardo Carvalho i Cristiano Ronaldo koji danas nosi kapitensku traku.

Portuglaci su prvenstvo otvorili porazom od Grčke, a taj meč će posebno pamtiti Cristiano Ronaldo koji je sa svojih 19 godina ušao s klupe i nakon šest minuta skrivio penal poslije kojeg je Grčka povela sa 2:0. Ronaldo je do kraja meča uspio postići i pogodak, ali Portugal je poražen sa 2:1. Bio je to debi za pamćenje na velikom takmičenju - skrivljen penal i postignut gol.

U 2. kolu golovima Manichea i Rui Coste tim Felipea Scolarija savladao je Rusiju, dok je u 3. kolu golon Nune Gomesa sa minimalnih 1:0 poslao Španiju kući.

Suze nadolazećeg superstara

Naredni meč Portugala bio je za pamćenje. Protivnici su bili Englezi koji su poveli sa 1:0 u trećom minuti, a strijelac je bio Owen. Izjednačenje je stiglo tek u 83. minuti preko Postige. Zatim su Portugalci golom Ruija Coste u 110. minuti poveli sa 2:1 da bi samo pet minuta kasnije Frank Lamprad postavio konačnih 2:2 na produžecima. Na penalima tragičari Engleske u postali David Bekcham i Darius Vassell, a junak Portugala bio je golman Ricardo koji je odbranio penal Vassellu u sedmoj seriji, a onda postigao gol za plasman u polufinale.

"Evropski Brazilci" su u polufinalu golovima Ronalda i Manichea rezultatom 2:1 savladali Holandiju, a u finalu su dočekali senzacionalnu Grčku koja ih je dobila na otvaranju. Portugal ni u finalu nije uspio savladati Grke koji su napravili pravo sportsko čudo i golom Charisteasa u 57. minuti pobijedili sa 1:0.

Ronaldo je tada bio igrač Manchester Uniteda u kojem je proveo jednu sezonu. U "džepu" je imao samo jedan osvojeni trofej, a to je trofej FA Cupa iz 2004. godine. Od tada do dana, igrajući za United i sadašnji njegov klub Real Madrid, osvojio je još 16 trofeja među kojima su tri titule Premiershipa, jedna titula Primere i tri titule Lige prvaka. Ali, nijedna sa Portugalom. Je li vrijeme?