Nogomet
6

Portugalci zabrinuti: Šta nije uredu s Ronaldom?

Klix.ba
Foto: EPA
Foto: EPA
U dvije utakmice grupe F na Euru Portugalac Cristiano Ronaldo nije uspio zatresti mrežu protivnika iako je čak 20 puta šutirao na gol Islanda i Austrije. Portugalci su zabrinuti i pitaju se šta nije uredu s njihovom najvećom zvijezdom?

Portugal večeras igra protiv Mađarske koja se već plasirala u završnicu Eura. Portugalcima treba barem remi kako bi se plasirali dalje, a u slučaju poraza mogli bi i ispasti.

Ronaldo je izgledao ljut i frustriran tokom dosadašnjih mečeva na Euru. Uzroke Ronaldovog nezadovoljstva sportski stručnjaci pronalaze na više mjesta.

Pojedini, kao portugalski novinar Vitor Hugo, smatraju da Ronaldo preferira igrati na krilu, a ne kao napadač.

"Kako godine prolaze, starost počinje utjecati na njega. On odigra nevjerovatno veliki broj mečeva tokom sezone i mašina je za postizanje golova. Ali on ne želi igrati na poziciji napadača", rekao je Hugo za BBC.

Drugi pak smatraju da na poziciji napadača Ronaldo ima manje prostora nego kada je na krilu. Stoga se mora suočavati s više odbrambenih igrača, što ga frustrira, mišljenje je novinara BBC-a Andyja Brassella.

On dodaje da u formaciji Portugala 4-4-2 Ronaldo kao napadač nema kvalitetnu podršku sa krila, kao ni od ostalih igrača. Stoga je veliki pritisak na Ronaldu da napravi odlučujući potez i donese tri boda.

Brassell smatra da Portugal više nema kvalitetnih igrača kakve je imao nekada. Figo, Rui Costa i Deco odavno nisu tu, a brojni sadašnji reprezentativci Portugala ne zadovoljavaju kvalitetom. To stvara dodatni pritisak Ronaldu.

Portugalski mediji pišu da Ronaldo izgleda nesretno tokom treninga reprezentacije Portugala, prenosi Guardian.

Trener Portugala Fernando Santos obrušio se na medije koji analiziraju svaki detalj u vezi s njegovim najboljim igračem.

"Odmah nakon prve utakmice na Euru rekli ste da se Cristiano samo smiješio. Dan poslije utakmice rekli ste da se Cristiano samo smiješio. Sada pišete da se više ne smiješi. Mislim da će on preboljeti sve ono što ga muči i raditi ono što najbolje radi. Davno je dokazao da je postizanje golova ono što on radi najbolje", rekao je Santos.