Nogomet
1

Portugal se spasio poraza od Izraela u sudijskoj nadoknadi

Totalsport
Eden Ben Basat postiže gol za Izrael (Foto: AFP)
Eden Ben Basat postiže gol za Izrael (Foto: AFP)
Nogometne reprezentacije Izraela i Portugala remizirale su na Ramat Gan u Tel Avivu 3-3 u sklopu grupe F europskih kvalifikacija za plasman na Svjetsko prvenstvo 2014. godine u Brazilu.

Takvim ishodom mogu biti puno zadovoljniji Portugalci, budući su duboko u sudijskoj nadoknadi uspjeli stići do izjednačenja.

Poveo je Portugal već u 2. minuti kada je Bruno Alves glavom pospremio u mrežu ubacivanje Fabija Coentraa iz kornera i u tim se trenucima činilo da će gosti opravdati status favorita.

No, domaćini u potpunosti preokreću susret već do poluvremena. U 24. minuti zabio je Tomer Hemed ljevicom iz okreta s nekih 11, 12 metara prizemnim udarcem, a u 40. minuti je Eden Ben Basat s desetak metara topovski zakucao loptu u bliži gornji ugao nakon izgubljene lopte Portugala na sredini terena i sjajnog proigravanja Eytana Tibija.

Novi šok za Portugal uslijedio je u 70. minuti kada je Null Gershon glavom zakucao loptu u mrežu nakon inertne reakcije gostujuće odbrane po ubacivanju iz kornera. Dvije minute kasnije Helder Postiga je nakon lijepe asistencija Cristiana Ronalda vratio Portugal na samo gol zaostatka.

Rezultat se nije mijenjao do treće minute sudijske nadoknade kada je Coentrao iz blizine pospremio jedan odbijanac, nakon što je prethodno Hugo Almeida glavom uzdrmao prečku.

Tabelu grupe F predvodi Rusija s maksimalnih 12 bodova iz četiri utakmice, dok Izrael i Portugal imaju po osam bodova iz pet susreta.

 Kvalifikacije za SP u Brazilu, grupa F:

Izrael - Portugal 3-3 (Hemed 24, Basat 40, Gershon 70 / Alves 2, Postiga 72, Coentrao 90+3)

kasnije:

Luksemburg - Azerbejdžan Sjeverna Irska - Rusija

Redoslijed:

  1. Rusija 12 (4 utakmice)
  2. Izrael 8 (5)
  3. Portugal 8 (5)
  4. Sjeverna Irska 3 (4)
  5. Azerbajdžan 2 (4)
  6. Luksemburg 1 (4)