Korak do historijskog uspjeha
0

VIDEO / Portugal nam je ukrao san 2009. godine, možemo li se osvetiti?

Piše: D. B.
Nakon što je izvlačenjem u Krakowu odlučeno da će reprezentacija BiH u baražu za plasman na EURO 2012 igrati protiv Portugala, reprezentacije koja nas je zaustavila u baražu za Svjetsko prvenstvo u JAR-u, prisjećamo se dvije utakmice koje su odigrane u baražu 2009. godine. U oba susreta smo poraženi rezultatom 1:0.

Prva utakmica baraža za Svjetsko prvenstvo u JAR-u je odigrana u Portugalu. Tada je reprezentaciju BiH vodio Miroslav Ćiro Blažević. Ovu je utakmicu reprezentacija BiH na gostujućem terenu odigrala odlično. Prilike za golove u tom susretu su propustili Misimović, Ibričić, Salihović, Džeko i Muslimović Džeko je u 89. minuti pogodio prečku, a Muslimović stativu. Jedini gol na susretu je postigao Bruno Alves u 31. minuti, što je bilo dovoljno za pobjedu Portugala. Ta utakmica je odigrana 14. novembra 2009. godine.

Drugi susret je odigran četiri dana kasnije na stadionu "Bilino Polje" u Zenici. BiH je ponovo poražena od Portugala istim rezultatom kao i u prvom susretu. Naši reprezentativci su pokazali želju da naprave bolji rezultat na domaćem terenu. Prvu priliku je propustio Džeko u 16. minuti. Tada je njegov šut završio iznad gola. Nakon toga odličnu priliku za gol nije iskoristio Ibišević. Nani je u ovom susretu zadavao velike probleme našoj odbrani.

Portugalci su do prednosti na ovom susretu došli golom Raula Meirelesa u 56. minuti susreta. Nakon toga su zaigrali mnogo bolje, ali je utakmica završena rezultatom 0:1 u korist Portugala.

Ovo je bio treći neuspjeh reprezentacije BiH da se plasira na jedno veliko takmičenje. Nadamo se da će četvrti put biti sretan za naše reprezentativce. Konačni trijumf i plasman na Evropsko prvenstvo u Poljskoj i Ukrajini bi bio odličan način za osvetu Portugalu, ali bi predstavljao i historijski fudbalski uspjeh jedine nam države BiH.