Grupe G i H
0

Portugal i Brazil igraju za prestiž, Španija traži pobjedu

Sarajevo-x.com
Foto: AP
Foto: AP
Nakon današnjih utakmica posljednjeg kola u grupama G i H, u kojima se sastaju Portugal – Brazil, Sjeverna Koreja – Obala Slonovače, Čile – Španija i Švicarska – Honduras, bit će poznati posljednji sudionici osmine finala Svjetskog prvenstva u Južnoafričkoj Republici.

Utakmica između Portugala i Brazila mogla bi biti poslastica prvenstva. Obje ekipe osigurale su prolaz dalje, pa će u utakmicu ući rasterećene. Za nadati se da selektori neće odmarati ključne igrače, te da se oni koji istrče na teren neće čuvati za nastavak takmičenja.

U drugom meču susret će se Obala Slonovače i Sjeverna Koreja. Obala Slonovače prolaza može očekivati jedino u slučaju poraza Portugala i pobjede nad Sjevernokorejancima ogromnom gol razlikom.

Sigurno je da se izabranici Kim Jong Huna neće štedjeti u želji da sačuvaju i obraz i da se spase teških kazni nakon povratku u domovinu. Naime, posljednjih dana mediji su špekulisali da će igrači Sjeverne Koreje biti teško kažnjeni zbog debakla od Portugala, a spominje se čak i rad u rudniku.

U grupi C situacija je daleko neizvjesnija. Tri ekipe zadržale su šansu za prolazak u nastavak takmičenja.

Čileu će biti dovoljan i bod protiv Španije, koju je skupo koštao poraz protiv Švicarske. Bod bi mogao odvesti i Španiju u osminu finala, u slučaju da Švicarska odigra neriješeno protiv Hondurasa.

Ipak, za vjerovati je da će Švicarci učiniti sve da pobjede Honduras i zatim osluškivati rezultat iz utakmice između Čilea i Španije.

Grupa G

Portugal - Brazil u 16 sati Sjeverna Koreja - Obala Slonovače u 16 sati

Grupa H

Čile - Španija u 20.30 sati Švicarska - Honduras u 20.30 sati