Baraž za SP
0

Portugal i BiH prvi put igraju međusobno

Totalsport
Foto: AP
Foto: AP
Ogled nogometnih reprezentacija Portugala i Bosne i Hercegovine u dodatnim kvalifikacijama za plasman na Svjetsko prvenstvo u Južnoafričkoj Republici bit će prvi međusobni sraz te dvije ekipe.

Zanimljivo je kako se aktuelni selektor BiH reprezentacije Ćiro Blažević tada na čelu hrvatske reprezentacije, 1996. godine na Evropskom prvenstvu u Engleskoj suprotstavio Portugalu, a Hrvatska je tada istrčala s drugom postavom i uvjerljivo je poražena s 3-0.

Od ostalih reprezentacija s ovih prostora Portugal je s Srbijom (pod aktuelnim imenom) igrao dva puta u kvalifikacijama za Euro 2008. i oba je puta rezultat bio neriješen (oba puta 1-1), dok se sa Slovenijom nije susretao.

Portugal i BiH jedine su reprezentacije koje je FIFA-in žrijeb spojio u dodatnim kvalifikacijama, a da se dosad nisu međusobno susretale.

Tako su Francuska i Republika Irska igrale 14 puta, a uspješniji su “tricolori” sa šest pobjeda uz četiri remija i četiri pobjede Iraca. Grčka i Ukrajina igrale su međusobno četiri puta, a Ukrajinci su uspješniji s dvije naspram jedne grčke pobjede.

Rusija i Slovenija su pak u potpunom egalu, tri međusobne utakmice, po jedna pobjeda na svakoj strani, uz jedan remi. Slovencima optimizam ulijeva što su slavili u posljednjem međusobnom ogledu s Rusima 2001. u Ljubljani (2-1) u kvalifikacijama za SP u Japanu i Južnoj Koreji.