Sud odbio žalbu kluba
0

Portsmouth na korak od stečaja

Totalsport
Visoki britanski sud u Londonu u utorak je odbio žalbu nogometnog kluba Portsmouth protiv postupka za likvidaciju, kojeg su pokrenuli iz Vladina odjela za financijski promet i carine (HMRC)...

Sudija suda nije prihvatio obrazloženje nadležnih ljudi kluba koji u vlasništvu drži saudijski biznismen Ali al-Faraj, a koji su pokušali dokazati da je njihov dug po porezu na dodanu vrijednost (VAT) pogrešno obračunat, te da je za 8,5 miliona eura veći od realnoga.

Postupak likvidacije time ide dalje. Desetog februara sudija će saslušati poreznike iz HMRC-a. Bude li njihovo obrazloženje prihvaćeno, Portsmouth će postati prvi engleski klub koji će otići u stečaj od formiranja Premierlige 1992. godine.

Osim toga, vodstvo Premierlige oduzet će im automatski devet bodova, čime će njihov opstanak u Premiershipu postati gotovo nemoguć.

Prije nekoliko dana Premierliga je osam miliona eura novca koji pripada Portsmouthu na ime televizijskih prva proslijedila na račune drugih klubova koji su Portsmouthovi vjerovnici. Zbog insolventnosti je vodstvo lige također klubu koji vodi Avram Grant zabranilo kupnju novih igrača u januarskom prelaznom roku.