Portugalsko finale Evropske lige
0

Porto želi novi trofej, Braga spremna na podvig

Sarajevo-x.com
Večeras se u Dublinu na stadionu Aviva igra finalna utakmica Evropske lige u kojoj se sastaju dvije portugalske ekipe, Porto i Braga. Ovo je prilika da Porto nakon sedam godina ponovi osvoji evropski trofej, dok će Braga pokušati doći do najvećeg uspjeha u svojoj historiji. Iako mnogi vjeruju da je Porto favorit, iz Brage poručuju da nema razloga da se njihov san ne ispuni.

Bivši napadač Porta i sadašnji trener Brage, Domingos Paciencia, smatra da nema razlike u kvaliteti i da osvajanje Evropske lige nije nemoguća misija.

"Ponosan sam što sam uspio dovesti Bragu u finale Evropske lige. To je najveći uspjeh ovog kluba u 90 godina njegovog postojanja. Čini se kao san to što ćemo igrati finale u Dublinu. Ne želim se probuditi. Hoću da sanjam još jedan dan. Kada se probudim, želim držati pehar", rekao je 42-godišnji Paciencia kojem će večerašnja utakmica biti posljednja na klupi Brage.

Od značajnijih trofeja je Braga u svojoj historiji osvojila Portugalski kup 1966. godine, a prije ove sezone nikada nije uspjela proći osminu finala u evropskim takmičenjima. Glad za uspjehom, snažna odbrana i polet su kombinacija koja je igrače ove ekipe dovela korak do evropskog trofeja.

"Jako sam fokusiran na finalnu utakmicu. Želim da vidim svoje igrače kako podižu pehar. Ne spavam dobro, jer razmišljam o mogućim opcijama za utakmicu. Mnogi vjeruju da je Porto favorit, ali bi mogli pogriješiti. Kada sam ja igrao za Porto u utakmici protiv Bayerna, svi su nas otpisali, no, mi smo pobijedili i prošli dalje", dodao je Paciencia.

Ukoliko osvoji Evropsku ligu, Braga bi napravila veliki podvig jer je Porto u odličnoj formi. U prvoj cijeloj sezoni u kojoj ih je vodio njihov trener Andre Villas-Boas, Porto je osvojio domaće prvenstvo. Ova je ekipa oba puta slavila protiv Brage i upisala čak 92 pobjede u 131 susretu. Braga je slavila 17 puta.

Što se tiče ove sezone u Evropskoj ligi, Braga je na putu do finala bila bolja od šest timova koji u svojim vitrinama već posjeduju evropske trofeje. Među tim klubovima su Liverpool i Benfica. Villas-Boas ne želi potcijeniti Bragu, kao ni prihvatiti ulogu favorita.

"Braga je do sada pobijedila svakog favorita s kojim se susrela. Naša je obaveza da učinimo sve kako bi osvojili Evropsku ligu. Moramo se fokusirati na našu igru, to nas je i dovelo u finale", rekao je Villas-Boas.

Utakmica se igra u 20.45 sati, a direktan prenos možete pratiti na televiziji OBN. Ostaje da se vidi da li će Porto ostvariti još jedan veliki uspjeh, ili će se Braga osvajanjem prvog evropskog trofeja pridružiti velikanima.